UVA-stralen veroorzaken geen zonnebrand; maar kunnen in hoge concentraties de diepe huidlagen beschadigen. UVA zijn verantwoordelijk voor rimpelvorming en kunnen kanker veroorzaken. UVB-stralen zijn nodig voor de aanmaak van vitamine D, zorgen voor een gebruinde huid, maar kunnen ook zonnebrand veroorzaken. Commerciële zonnebrandcrèmes beschermen tegen UVB.

Natuurlijke zonnebescherming is belangrijk

Jezelf tegen de zon beschermen met schaduw, kleding of een parasol is veel gezonder dan het smeren van zonnebrandcrèmes. Heel de dag onbeschermd zonnen is niet verantwoord. Afhankelijk van je huidtype en de sterkte van de zon kun je tussen ongeveer 11 en 15 u de zon beter mijden. Dan is de zonkracht het hoogst. Helemaal vermijden van de zon is natuurlijk onmogelijk. Daarnaast hebben we de zon ook gewoon nodig.

Zon is belangrijk voor de aanmaak van Vitamine D

Wist je dat 70% van de Europeanen te kampen heeft met een vitamine D tekort? Zonlicht op je huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Niet onbelangrijk dus om geregeld eens in de zon te komen. Onbeschermd (of met natuurlijke bescherming), omdat zonnebrandcrèmes de nodige UV-stralen blokkeren. Gevolg? Een vitamine D tekort.

Waarom kiezen voor kokosolie als natuurlijke zonnebescherming?

Onderzoekers, concludeerden in 2010 dat zowel kokosolie als olijfolie een bescherming bieden met een SPF (Sun Protection Factor) tussen de 4 en 8. Het is wel aangeraden om regelmatig en herhaaldelijk in te smeren en de zon op zijn hoogst te vermijden. De grootste voordelen van kokosolie als zonnebrandcrème is dat het puur natuur is en BPA-vrij, daarnaast ook vrij van parabenen en vrij van nanodeeltjes. Kokosolie smeert goed uit, voorkomt uitdroging van de huid en verzorgt de huid.