Bepaalde huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, allergieën of schimmelinfecties kunnen pijnlijke tepels veroorzaken. Dit zijn dermatologische aandoeningen die ook op de tepels kunnen voorkomen en bijzonder pijnlijk zijn bij borstvoeding.

  • Psoriasis is te herkennen aan zalmkleurige huidverkleuring met zilveren schubben. Je kunt nog wel borstvoeding geven, maar de tepels kunnen daardoor erg gevoelig zijn.
  • Tepeleczeem is een ruwe, droge en vaak rode huiduitslag die ook elders op het lichaam kan verschijnen.
  • Een contactallergie kan het gevolg zijn van het gebruik van bepaalde tepelcrèmes of -zalven en veroorzaakt een rode, pijnlijke uitslag.
  • Schimmelinfecties worden bijvoorbeeld veroorzaakt door de schimmel Candida albicans, een dergelijke infectie wordt candidiasis genoemd.

Ernstige, scherpe pijn in de tepels kan wijzen op een schimmelinfectie of een bacteriële infectie.

Kamille, een ingrediënt van Mamilla, ideaal bij psoriasis, schimmelinfecties of eczeem. Als de tepel onvervormd, paars of rood van kleur of schilferig is na borstvoeding, pus afscheidt of blaren vormt, kan dit te wijten zijn aan een schimmelinfectie (bijv. Candida albicans , oorzaak van spruw), een bacteriële infectie (bijv. Staphylococcus aureus), een virale infectie (bijv. Herpes simplex) of een parasitaire infectie (zelden).

Tepeleczeem kan barsten veroorzaken

Tepeleczeem is een huidaandoening die wordt beschouwd als onderdeel van atopisch eczeem en optreedt op de tepel en tepelhof. Het is vergelijkbaar met psoriasis, een huidziekte die gepaard gaat met droge en schilferige of liever huilende blaren. Deze veroorzaken hevige jeuk, wat krabben en wonden veroorzaakt. Hierdoor kunnen bacteriën de huid binnendringen en ontstekingen veroorzaken.