Amanprana is zeer trots een lid van de RSPO te zijn geworden. Maar Amanprana gaat veel verder dan alleen maar voldoen aan de lidmaatschapscriteria voor RSPO.

Amanprana Rode Palmolie ondersteunt de gemeenschap

Onze palmolie is gedeeltelijk afkomstig van kleine coöperaties die sinds 2001 zijn omgeschakeld naar biologische en duurzame landbouw; deze 130 families geloven dat dit de beste manier is om te zorgen voor hun grond en hun familieleden die binnen de productiegebieden wonen. Deze georganiseerde samenwerkingsverbanden symboliseren de vrede in Colombia en de focus op respect en ondersteuning van de plaatselijke economieën.

De milieu-verantwoordelijkheden van Amanprana

Onze rode palmolie is gecertificeerd 100% biologisch en bevat nul pesticiden of andere rotzooi. Amanprana rode palmolie is 100% natuurlijk – niet geraffineerd, niet ontgeurd, niet gebleekt en niet-GMO gecertificeerd. Amanprana is al enkele jaren een partner van ProAves NGO in Colombia en schenkt een boom per verkochte liter Rode palmolie. Het is voor Amanprana belangrijk om een positief effect te hebben in de regio’s waaruit we putten.

De traceerbaarheid zorgt voor transparantie van de Amanprana Rode Palmolie

Onze rode palmolie heeft niet alleen een gecertificeerde oorsprong, maar wordt ook gescheiden binnen de supply chain. Dit stelt ons in staat om het product te traceren naar de boerderij op een Identity Preserved (IP)-basis. Bovendien voldoet ons product aan de richtlijnen en verificatieprotocollen die de Palm Oil Innovation Group (POIG) heeft vastgesteld voor productiebedrijven. Onder meer WWF, Greenpeace, Forest People Programme en Rainforest Action Network partner verhogen de bewustwording betreffende een maatschappelijk verantwoorde onderneming.

De voedingswaarde van onze Rode Palmolie is het belangrijkste voor Amanprana en wij garanderen dat je het verschil proeft en hier voordeel uit zal halen.

Wat doet RSPO? Welke criteria bestaan er voor producenten van palmolie?

RSPO heeft alles te maken met duurzame palmolie. De RSPO heeft specifieke criteria gecreëerd voor haar leden, en als de producten deze criteria naleven, kunnen we de negatieve invloed van palmolie op de teelt, het milieu en de gemeenschap een halt toeroepen; ze stelt duidelijke richtlijnen vast als compensatie voor een belanghebbende vereist is.

In bepaalde regio’s resulteert de teelt van palmolie in ontbossing, waardoor de biodiversiteit wordt bedreigd. Oerbos wordt gerooid zodat het land kan worden gebruikt voor palmolieplantages. In sommige gevallen worden de lokale gemeenschappen niet eens geraadpleegd over het gebruik van hun land. Er zijn zelfs gevallen geweest van mensen die met geweld verdreven zijn van hun eigen grond, een grote overtreding. De RSPO past ook voorwaarden toe voor de billijke vergoeding en voor veilige arbeidsomstandigheden.

Een toenemend aantal spelers in de palmolie-industrie, met inbegrip van rode palmolie, werken samen om de industrie duurzamer te maken. De consumptie van palmolie stopzetten, is geen oplossing, omdat andere oliën – zowel plantaardige als andere soorten – dezelfde impact op het milieu hebben, en soms nog erger. Daarnaast heeft palmolie een aantal unieke en nuttige eigenschappen.

Het milieu is belangrijk voor de RSPO en Amanprana

Naast de economische en werk gerelateerde criteria, is de RSPO ook actief in de strijd voor het milieu. De organisatie heeft criteria vastgesteld die de ondernemingen moeten naleven. Deze criteria zijn bestemd om het negatieve effect van palmolie te minimaliseren. Amanprana deelt deze ambitie en dus moet de door ons voorgestelde oplossing altijd een oplossing op lange termijn zijn, en vooral, zo weinig mogelijk impact op het milieu hebben.

Lees meer over de RSPO: Klik hier

Er is veel discussie geweest over palmolie, en The Guardian heeft een reeks artikelen over het thema samengebracht: volg het debat hier