Samen kunnen we de oceanen beschermen

Kleine initiatieven kunnen een verschil maken. Vele kleine initiatieven kunnen een groot verschil maken. Samen kunnen we de oceanen en zeeën behoeden voor verdere vervuiling en meehelpen aan het behoud van ernstig bedreigde diersoorten. Vermijd zoveel mogelijk plastic afval. Sorteer en recycleer, steun goede initiatieven. Doe mee en red de zee!

Een aantal positieve berichten in de pers:

– Het Ocean Plastic Project van Ecover: een schone afwas én een schone oceaan.

Oceaanplastic is een enorm probleem voor onze oceanen, maar ook voor elke zee, meer of rivier op onze planeet. Het plastic wordt tot kleine stukjes plastic (microplastics) afgebroken en wordt zo ongewild voedsel voor vissen en andere zeedieren. En … plastic in onze vis betekent ook plastic in ons eten. Plastic is toxisch, plastic roeit hele diersoorten uit. Hoe minder oceaanplastic hoe beter: voor de vissen, voor de mens en voor al het andere leven boven en onder water.

Dat vind Ecover ook. Daarom maakt Ecover mensen bewust van oceaanplastic en kijkt Ecover hoe oceaanplastic kan vermeden of gerecycled worden. Een eerste stap: de ‘special edition’ fles afwasmiddel, de “Ecover Oceaan Plastic Fles”, gemaakt van 100% gerecycleerd plastic, waarvan 10% oceaanplastic.

– Verbod op plastic zakken in Los Angeles

In Los Angeles moeten nu ook kleine kruideniers herbruikbare zakken of papieren zakken aanbieden aan 10-cent in de plaats van de gratis wegwerpzakjes. Het doel van deze actie is het verminderen van afval op stortplaatsen, waterwegen, en in de oceaan.

– Eetbare waterfles kan plastiek fles vervangen

Wat is een oplossing voor het groeiende probleem van plastic afval? Drie Spaanse design studenten bedachten de ‘eetbare waterfles’. De ontwerpers Rodrigo García González, Couche Guillaume en Pierre Paslier noemden hun creatie “Ooho,” een geleiachtig membraan, dat de waterinhoud inkapselt als in een blaas. Heb je dorst? Je doorboort het membraan en drinkt. Het membraan, gemaakt van bruine algen en calciumchloride, is eetbaar, hygiënisch en biologisch afbreekbaar.

– Lampjes aan visnetten redding voor schildpadden

Opdat minder zeeschildpadden verstrikt zouden raken in netten van vissers bevestigden Amerikaanse zeebiologen kleine led-lampjes aan de netten. De lampjes zijn voor veel soorten schildpadden zichtbaar maar voor de meeste vissen niet. Bij experimenten bleken 40 procent minder Groene Zeeschildpadden in de draden verstrikt te raken. De opbrengst van de visvangst bleef hetzelfde.

– Walvissen stranden niet meer op Canarische Eilanden sinds sonarverbod

In 2004 was er nog een massasterfte van walvissen voor de kusten van Fuertaventura en Lanzarote. Walvissen reageren zeer gevoelig op sonarapparatuur. Vandaag weet men dat de dieren in paniek geraken en hun duikgedrag verstoord wordt. Dat leidt bij walvissen tot pijn, die te vergelijken valt met de decompressieziekte bij duikers die te snel naar boven komen. Sinds het verbod op het gebruik van sonartoestellen bij de marine in 2004 zijn er op de Canarische Eilanden geen massale strandingen van walvissen meer gebeurd. Een juiste beslissing. Hopelijk volgen andere landen het voorbeeld van Spanje..