Je kleding een boosdoener?

Onze garderobe bestaat steeds vaker uit kledingstukken die gemaakt zijn met kunststof. Zo’n 63% van onze kleding wordt gemaakt van plastic (bijvoorbeeld fleece, die gemaakt is van PET-plastic) of een mix van katoen en polyester. Wanneer we deze kledingstukken wassen, komen er miljoenen plastic vezels in het afvalwater terecht: de kleding slijt af.

Mogelijke oplossingen vervuiling microplastics

Een goede oplossing voor microplastics in onze oceanen lijkt er vooralsnog niet, al zijn er wel diverse initiatieven. De beste oplossing is uiteraard het weren van producten die voor deze microplastics zorgen. Onderzoekers in Italië en Spanje hebben zich ook beziggehouden met dit vraagstuk. Zij kwamen met een fijne filter voor in onze wasmachines. Daarnaast zijn ze bezig met het ontwikkelen van coatings waardoor de stof van slijtage wordt beschermd en een nano-bal die tijdens het wassen alle micropastics aan zich laat plakken en die je vervolgens weggooit.

Tips voor een duurzame garderobe

Denk jij wel eens over de kleding die je koopt? Waar komt deze vandaan? Welke stoffen bevat deze? Wat zijn de gevolgen geweest voor mens dier en milieu? Wees je er bewust van dat veel kleding in lagelonenlanden worden geproduceerd. Met weinig oog voor de mens en het milieu.

  • Koop niet te veel. Koop alleen de ‘essentials’ en investeer hier in. Goede basisstukken zorgen er voor dat je wat betreft combinaties keus genoeg hebt voor iedere gelegenheid of moment van de dag.
  • Natuurlijk is het belangrijk om kleding van de juiste materialen te kopen. Koop geen polyester of een kledingstuk waar dit in verwerkt zit.
  • Koop biologisch. Biologische stoffen zijn vaak te herkennen aan een keurmerk.
  • Koop Fair trade, zo weet je dat de kleding onder goede arbeidsomstandigheden is vervaardigd.
  • Was niet te veel, was met vooral koud water en zorg er voor dat je wasmiddel milieuvriendelijk is. Wasballen en wasnoten zijn milieuvriendelijke alternatieven voor conventionele wasmiddelen.
  • Heb je genoeg ruimte? Koop een wasrek en vermijdt de droger. Hang je kleding zo op dat je het naderhand niet hoeft te strijken.
  • Kijk op de website van het (kleding)merk of de winkel of ze melding maken van hun aansluiting bij een instantie die zich inzet voor natuur en mens. Of kijk of ze keurmerken bezitten die aangeven dat ze dit doen.

Uiteindelijk is het vooral belangrijk is dat er strengere eisen aan de textielindustrie worden gesteld. Hoewel deze industrie steeds bewuster omspringt met het milieu heeft deze nog een lange weg te gaan.