Boyan Slat, de Ocean Cleanup en plastic soep. Wat is de oplossing voor de milieuvervuiling in onze oceanen?

De Nederlandse student Boyan Slat is recent vrij vaak in het nieuws gekomen. Waarom? Hij heeft een plan om er voor te zorgen dat de massale plasticvervuiling uit de oceanen wordt gehaald. Een ontzettend doordacht plan waar veel mensen door geënthousiasmeerd zijn. Toch zou het niet het gewenste effect op leveren, aldus diverse oceanografen. Het plan bevat namelijk een paar enkele onvolmaaktheden. Ook al zou het gehele plan perfect werken, dan zou dit nog steeds geen oplossing zijn voor het wereldwijde probleem. Op dit moment zit er naar schatting meer dan 100 miljoen ton plastic in de oceanen. Jaarlijks zou er in dit tempo zo’n 8 miljoen ton bij komen.

Nederlandse Boyan Slat wilt bijdragen aan Ocean cleanup om plastic soep te verwijderen

De Nederlandse student Boyan Slat heeft het idee geopperd van de ‘Ocean Cleanup Array’ welke grote drijvende vuilnisbelten binnen tien jaar zou opruimen. Hierbij worden er tientallen tot honderden kilometers lange nette verspreidt in de grootste zeestromingen. In het midden van die netten zou dan een drijfbaken zitten waar al het plastic vervolgens wordt verzameld en uit het water wordt gehaald. Boyan Slat wilt afval uit zee halenTheoretisch een erg goed idee maar in de praktijk haast ondoenbaar door de krachten van de natuur. Denk bijvoorbeeld aan ‘fouling’ het aangroeien van algen, wieren en andere levensvormen. De sterke stroming, stormen, levende wezens welke verstrikt raken in de netten. Daarna de menselijke factoren: Wie is verantwoordelijk? Waar komt het geld vandaan, wat gebeurd er met het afval? Een mooi idee maar dus niet erg uitvoerbaar.

Wat is precies plastic soep?

Drijvende vuilnisbelten verdienen een Ocean cleanup.

Over de drijvende vuilnisbelten, ofwel plastic soep, bestaan no wel wat misverstanden. Het is namelijk niet zo dat men ineens een erg grote vuilnisbelt midden op water kan tegenkomen en dat dit alle vervuiling is. Er zijn wel wat van deze plaatsen waar drijvend afval bijeen komt (5, in iedere stroming 1) maar er is namelijk in de oceanen nog veel meer dan dat aan de hand, zonder dat je dit op een satellietfoto nog maar terug kunt zien. De grootste vuilnisophoping in de oceanen is de Great Pacific Garbage Patch welke naar schatting zo rond de 900.000 vierkante kilometer zou beslaan. Het grootste deel van de plastic bevuiling in de oceanen bestaat uit zeer kleine deeltjes, vaak minder dan 10mm groot welke onder het oppervlakte zitten, soms tot wel 150m diep. Daarnaast is er ook genoeg plastic te vinden op de bodem van de oceanen. Problemen waar bij het bedenken van de Ocean Cleanup niet helemaal optimaal over nagedacht is. Zij die zich met de vervulde oceanen bezig houden, oceanografen en organisaties, zien meer heil in preventie. Simpelweg voorkomen dat er nog plastic in onze oceanen belandt. De productie van plastic gaat nog steeds omhoog en er zal dus steeds meer plastic in onze oceanen belanden wanneer er niets wordt gedaan.

Wat te doen tegen de plastic soep?

Weren van microbeads en eigen initiatief om vervuiling van plastic tegen te gaan Eén van de problemen is bijvoorbeeld de microbeads. Kleine plastic bolletjes welke voornamelijk in verzorgingsproducten zitten. Een wereldwijd verbod hierop zou al een mooi begin zijn. Ocean cleanup nodig, Stop milieuvervuiling Een mentaliteitswijziging is een tweede vereiste. Kiezen voor minder wegwerpartikelen zoals plastic zakjes, drankflessen en verpakkingen. Een derde is het plaatsen van meer netten en filters zodat er al veel uit het water gehaald kan worden voordat dit met vervuiling en al in onze oceanen belandt. Plastic bevindt zich niet alleen in onze oceanen maar wordt ook naar de kusten gespoeld, met een constante aanvoer van nieuw plastic. Om dit afval weg te werken worden er regelmatig opruimacties gehouden. Het schoonmaken van het strand is namelijk ook een beetje het opruimen van de vuilnisbelten welke in de oceaan liggen. Wanneer iedereen zijn handen uit de mouwen steekt en zich wat meer bewust wordt van de gevolgen en impact voor het milieu zal dit al bij kunnen dragen aan een gezonde leefomgeving voor mens, die en natuur.

Wat kan men zelf doen om de vervuiling van plastic tegen te gaan?

Natuurlijk is het bewust worden van het probleem een eerste stap maar er zijn een hoop zaken welke je in je dagelijks leven kunt inpassen waardoor je ecologische voetafdruk en je jouw plastic vervuiling kunt reduceren. Hier enkele tips:

  • Voorkom producten welke Microbeads bevatten
  • Vermijd deze 8 plastic wegwerpartikelen
  • Wanneer je toch plastic tassen in je bezit hebt kun je deze het beste zo veel mogelijk hergebruiken. Je kunt deze ook prima gebruiken om groenten en fruit in te stoppen. Kies hierbij ook het beste voor groenten en fruit welke niet in plastic verpakt zitten.
  • Kies zo veel mogelijk voor ecologische en biologische producten. Zij zijn een stuk milieuvriendelijker geproduceerd en er is rekening gehouden met het minimum gebruik van plastic.
  • Koop liever vloeibare producten in een kartonnen verpakking in plaats van in plastic flessen.
  • Luiers voor baby’s zijn een flinke bron van afval. Jaarlijks wordt er naar schatting zo’n 7,6 biljoen pond van weggegooid. Gebruik liever katoenen en uitwasbare luiers. Niet alleen beter voor het milieu, ook voor je portemonnee.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om het gebruik van plastics te verminderen. Wil je weten wat je nog meer kunt doen of wil je meer lezen over de oceanen en de impact van ons handelen? Bekijk dan al onze artikelen van Red de Zee of bezoek de website van de Sea First Foundation.