Er doen veel verhalen de ronde over hoe kokosolie nu eigenlijk gemaakt wordt. Benieuwd? Het begin van de kokosolie is natuurlijk de kokosnoot. Maar de kwaliteit en de manier waarop deze wordt verwerkt is bepalend voor de klasse van kokosolie die hier uit voort komt.

Wat is copra?

Copra is het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. Men verkrijgt het door eerst de bast van de kokosnoot te verwijderen, deze vervolgens in stukken te breken en dan het vruchtvlees te laten drogen. Het drogen van copra wordt veelal gedaan in de gebieden waar ook de kokosnoten worden geteeld. Elke volwassen kokospalm draagt 50-75 noten die kunnen worden geplukt, opengespleten met machetes en in de zon kunnen drogen. De copra wordt dan uit de schelpen geschraapt en op rekken gelegd om verder te drogen. Tot slot wordt het gedroogde vruchtvlees in jute zakken verpakt en naar een verwerkingsbedrijf getransporteerd.

Waarom gebruik je beter geen copra kokosolie?

coprah

Waarom vermijd je best kokosolie waarvan de copra te lang heeft gedroogd? Het gebeurt vaak dat het vruchtvlees te lang buiten blijft liggen om te drogen. Als kokosnoten zo in de zon liggen te drogen, worden ze veelal vervuild door invloeden van buitenaf. Ze gaan schimmelen omdat ze niet in een droge ruimte worden bewaard en worden blootgesteld aan insecten, ongedierte, vogels en dieren uit de omgeving.

Wanneer er kokosolie wordt gebruikt met slechte kopra krijgt deze een bruine waas. Door hem te ontkleuren krijgt hij de witgele kleur die men eigenlijk van kokosolie verwacht. Maar hierbij wordt de olie flink verhit. Zo gaan belangrijke voedingsstoffen, die juist het voordeel vormen van kokosolie, verloren. Deze kokosolie wordt veelal verkocht aan lage prijzen en vindt men onder andere terug in toko’s. Ze bevatten nauwelijks enige voedingswaarde en zijn uiteindelijk niet altijd een betere keuze dan de gewone bakboter. Wanneer je toch kiest voor ontgeurde kokosolie in plaats van extra vierge kokosolie is het vooral belangrijk dat je kijkt naar het bewerkingsproces. Kies voor mechanisch bewerkte varianten, zeker niet voor de chemisch bewerkte versies. Hierbij kun je namelijk te maken krijgen met reststoffen (residuen) in je kokosolie, welke je vervolgens ook binnen krijgt. Vermijd de varianten waarbij de copra lang te drogen heeft gelegen!

Hoe wordt kokosolie gemaakt?

De oorsprong van de kokospalm, de cocos nucifera, is Zuid-Amerika. Tegenwoordig vind je de kokospalm in meerdere tropische gebieden, zoals tussen de keerkringen en in kustgebieden. De kokospalm kan meerdere keren per jaar bloeien, waarbij er wel honderden mannelijke en soms slechts een paar vrouwelijke bloemen worden gevormd. Pas nadat de boom ongeveer 12 jaar oud is kan de boom commercieel interessant worden. Wanneer een boom namelijk volwassen is kan deze tot wel 100 vruchten per jaar leveren. Op 1ha kunnen ongeveer 100-160 kokosbomen staan. Wanneer de vruchten volgroeid zijn worden de noten ontdaan van hun vezels. Deze worden gebruikt bij bijvoorbeeld de fabricage van touw. Vervolgens worden de noten gehalveerd en het vruchtvlees wordt verwijderd. Vervolgens wordt dit vruchtvlees lang in de zon gelegd om te laten drogen. Vervolgens wordt dit vruchtvlees geperst en verkrijgt men kokosolie. Het vruchtvlees van de kokosnoot bestaat namelijk uit zo’n 60-70% vet.

Wat biedt kokosolie?

Wanneer we kokosolie op de huid smeren heeft deze een verzachtende werking. Niet alleen op de huid is kokosolie aangenaam, ook voor het gebruiken van kokosolie in je gerechten maak je een bewuste keuze. Hoewel je misschien niet van kokos houdt kan het toch goed zijn om eens kokosolie te proberen. Deze heeft namelijk slechts een heel erg subtiele smaak en geur. Niet te vergelijken met die van de originele kokosnoot en zeker niet overheersend wanneer je bijvoorbeeld je groenten in de kokosolie bakt. Wanneer men toch echt niet houdt van de geur en smaak van kokosolie kan er gekozen worden voor een ontgeurde variant van kokosolie. Aanbevolen wordt dan wel om echt te kiezen voor een kokosolie welke enkel ontgeurd is en niet verder geraffineerd. Kies altijd voor Bio en kokosolie welke bestaat uit een goede kwaliteit. Kokosolie is een olie welke niet droogt. Het trekt in de huid. Kokosolie is vanaf ongeveer 25°C vloeibaar. Naast de kokosolie op je huid gebruiken of deze verwerken in je gerechten is kokosolie goed bruikbaar als basisolie om deze te mengen met bijvoorbeeld etherische olie.

De Amanprana extra vierge kokosolie met verser-dan-vers garantie

De Amanprana kokosolie is anders. Hierbij krijg je namelijk een verser dan vers garantie waarbij tussen het pellen en het persen van de kokosnoot maar 48 uur zit. Wat betekent nu koudgeperste ofwel extra vierge kokosolie? In dit geval wordt de olie mechanisch in plaats van machinaal geperst. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van lage temperaturen, zonder gebruik van chemicaliën. Erg belangrijk want als er te hoge temperaturen worden gebruikt kunnen er smaakafwijkingen ontstaan en veranderingen in de voedingswaarde. Wanneer men copra gebruikt als basis voor koudgeperste ongeraffineerde olie is deze niet geschikt voor consumptie. Deze dient dan eerst nog bewerkt te worden. De extra vierge kwaliteit is enkel mogelijk wanneer men uit gaat van vers kokosvlees. Zoals bij Amanprana, waarbij de 48 uur verser-dan-vers garantie van kracht is.