Appelazijn drinken is een trend, maar eigenlijk wordt appelciderazijn al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke remedie of gezond ingrediënt en smaakmaker in de keuken. Veel mensen starten hun dag met een verkwikkend azijndrankje in de hoop er mee af te vallen of de ontgifting van het lichaam te ondersteunen. Maar wat is appelazijn en is het écht zo gezond?

Wat is appelazijn?

Appelazijn is zoveel als gefermenteerd appelsap. Hiervoor worden appels in stukken gesneden en geperst of je kan ook pulp van appelen of appelresten onder water zetten met wat suiker. Wanneer het appelsap gaat gisten, worden de suikers omgezet in alcohol en krijg je wijn. Daarna worden er zuurstof en bacteriën bij de wijn gedaan, waardoor de alcohol wordt omgezet in zuur. De ‘appelwijn’ verandert uiteindelijk van smaak, geur en zuurtegraad en wordt appelazijn.

Appelazijn ziet er donkergeel, oranje of bordeaux-achtig uit, afhankelijk van de soort appelen die worden gebruikt.

Door de fermentatie komen er specifieke bacteriën, eiwitten en actieve enzymen in de appelazijn die onze darmflora, weerstand en gezondheid ondersteunen. Je herkent ze aan de troebele slierten die je in ongefilterde appelazijn ziet rondzweven. Men noemt dit ook wel “the Mother” of “de Moeder” van de appelazijn. De meeste gezondheidsvoordelen van appelazijn schrijft men toe aan deze “Moeder”, hoewel er nog geen studies zijn die dit bevestigen.

fles appelazijn en appels
Appelazijn bevat veel goede nutriënten

Waarom je dag starten met appelazijn drinken?

De romeinen dronken appelazijn verdund met water als stimulerend, opwekkend drankje en Hippocrates, grondlegger van de Westerse geneeskunde, gebruikte het in het oude Griekenland als geneesmiddel. Ook in de Chinese geneeskunde wordt azijn al eeuwenlang gewaardeerd voor zijn gezonde eigenschappen. Het is dus niet te verwonderen dat steeds meer mensen appelazijn drinken.

1. Het zou helpen om af te vallen of je gewicht te beheersen

Appelazijn zou voor sommige mensen kunnen bijdragen tot een verzadigd gevoel, waardoor je minder in de verleiding komt om te gaan snoepen en snacken en dus minder calorieën binnen krijgt. Zo zou het helpen bij gewichtsverlies. Het helpt verder eiwitten en vetten af te breken. The Mother of troebele substantie in appelazijn bevat ook veel probiotica die de spijsvertering ondersteunen.

2. Het zou helpen bij het doden van pathogenen of ziektekiemen

Appelazijn heeft een ontsmettende werking. De bacteriën in appelazijn doden pathogenen of ziektekiemen. Dat wist Hippocrates destijds al. Hij gebruikte het onder andere om wonden te reinigen, maar ook als antiseptisch middel bij verkoudheden of hoest of vermengd met wat honing als tonicum voor de algehele gezondheid. Appelazijn kan zo ook bijdragen tot de normale werking van het immuunsysteem.

3. Het kan helpen bij de instandhouding van een normale bloeddruk

Appelazijn bevat niet veel vitaminen of mineralen, maar wel een kleine hoeveelheid kalium. Kalium is samen met chloride en natrium betrokken bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium heeft daarbij een gunstig effect op de bloeddruk omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt.

4. Het helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat appelazijn een gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel en de insulinerespons, wat gunstig is voor mensen met diabetes. Azijnzuur heeft antiglycemische eigenschappen. Met andere woorden: azijn kan glucose in het bloed verminderen.

Hoe appelazijn drinken?

glas met appelazijn drank

Drink appelazijn niet puur, maar verdun het in water. Meng 1/5de appelazijn (1 eetlepel) met 4/5de water (250ml). Roer er eventueel nog 1 à 2 theelepels honing door en je verkwikkende ochtenddrankje is klaar.

Hou er wel rekening mee dat appelazijn, ook verdund, door zijn specifieke pH-waarde een negatief effect kan hebben op je tandglazuur. Als je het dagelijks gebruikt, raden wij aan om je azijndrankje met een rietje te drinken. Beperk je inname ook tot 1 of 2 eetlepels per dag.

Gebruik je medicatie voor een hoge bloeddruk of heb je diabetes, ga dan niet ineens zelf experimenteren met veel azijn te drinken. Vraag raad aan je dokter. 

Als het je uiteindelijk niet lukt om appelazijn te drinken omdat je het gewoon niet lekker vind, geen nood; verwerk de azijn dan in je eten, bijvoorbeeld in een vinaigrette of een marinade voor vlees of vis. Er zijn daarnaast nog veel manieren waarop je appelazijn kan gebruiken en genieten van de voordelen van dit natuurproduct.

Waaraan herken je goede appelazijn?

Goede appelazijn is ongepasteuriseerd, rauw, biologisch en ongefilterd. 

Pasteuriseren is een proces in de voedingsindustrie waarbij men de voeding kort verhit of onder hoge druk brengt om aanwezige bacteriën te doden en bederf tegen te gaan. Maar dit proces vernietigt grotendeels de Moeder die juist als gunstig wordt gezien voor de gezondheid.  

Daarom wil je ook ongefilterde appelazijn, mét de Moeder.. Veel mensen kopen liever een heldere azijn omdat dit er smakelijker uit ziet. Dit is prima als smaakmaker, maar zo mis je de voedzame enzymen en voedingsstoffen die in de azijn zitten.

Rauw betekent dat de azijn tijdens het hele productieproces niet verhit werd boven de 42°C.  Zo blijven de bacteriën en enzymen in de appelazijn intact. 

Als je voor een biologische appelazijn kiest, kan je er van op aan dat deze van biologische appels is gemaakt, zonder toegevoegde suikers of andere toevoegingen.