Appelazijn zou helpen bij het afvallen. Daarom ook dat veel mensen het ‘s morgens drinken op hun nuchtere maag. Appelazijn is van nature een goede vetverbrander. Het bevat verschillende voedingsstoffen die bijdragen tot het behouden van je gewicht of gewichtsverlies. Wij zetten op een rij hoe je appelazijn kan gebruiken.

Appelazijn, wondermiddel om af te vallen?

Niet de vele voedingsstoffen, maar het azijnzuur (acetic acid) in appelazijn zou helpen om je vetverbranding en metabolisme of stofwisseling te ondersteunen. 

Er zijn wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat azijnzuur de insulineproductie vermindert. Het kan ook helpen om de insulineresistentie te verbeteren. Insuline is het belangrijkste hormoon dat ervoor zorgt dat je bijkomt. Minder insuline door azijnzuur zorgt ook voor minder honger. 

Appelazijn geeft je een verzadigd gevoel, waardoor je tussendoor minder gaat snacken en vanzelf minder calorieën binnen krijgt. Daarnaast kan azijnzuur bijdragen tot een normale bloedsuikerspiegel. Ook dit zorgt ervoor dat je minder honger hebt tussen maaltijden door.

Maar, appelazijn is géén wondermiddel om af te vallen. In combinatie met een gezonde voeding kan het wel helpen om gewicht te verliezen. Snoep en snack verder minder, drink niet te veel alcohol en beweeg regelmatig.

karaf appelazijn op tafel met appels
Appelazijn wordt al eeuwen gebruikt als natuurlijke remedie of smaakmaker in de keuken

Hoeveel appelazijn mag je drinken?

Gebruik maximaal 1 tot 2 eetlepels appelazijn per dag. 

Drink ‘s morgens en ‘s avonds telkens een glas water met 1 eetlepel appelazijn.

Drink appelazijn nooit onverdund! Doe het altijd in een glas water, want de pH-waarde van appelazijn kan je tandglazuur aantasten of je keel irriteren. Het is daarom ook aan te raden om het te drinken met een rietje. Je kan nadien ook je mond spoelen met wat water.

Pure appelazijn kan ook lastig zijn voor je maag. Verdraag je het niet op je nuchtere maag, dan kan je het ook drinken vlak na het eten. Warm of lauw water kan ook helpen om de zure smaak van appelazijn te verzachten.

Hoe smaakt appelazijn?

Het is soms even wennen aan de smaak van appelazijn. Je kan starten met een theelepel azijn in een glas water en dit opbouwen tot je aan een eetlepel zit. 

Je kan ook wat citroen of honing toevoegen om de smaak te neutraliseren. 

Als je wil afvallen, doe je best geen honing in je appelazijndrank, want dit zijn weer extra suikers die je moet verwerken. De Amanprana appelazijn heeft nog de zachte smaak van appeltjes.

Vind je het echt niet lekker om appelazijn te drinken, dan kan je het ook in een salade dressing of vinaigrette verwerken. 

Welke appelazijn gebruiken om af te vallen?

fles appelazijn

Gebruik best biologische troebele, ongepasteuriseerde appelazijn mét de Moeder. De Moeder is de troebele substantie die je in appelazijn ziet. Deze bevat waardevolle nutriënten en bacteriën waar appelazijn, naast azijnzuur, zijn gezondheidsvoordelen vandaan haalt.

Biologische appelazijn is gemaakt van appels die niet bespoten zijn met pesticiden en waar geen suikers of andere stoffen aan werden toegevoegd.