De sardine trek

De sardine trek vindt plaats tussen mei en juli wanneer miljoenen sardines in de koude waters van de Agulhas Bank zich noordwaarts verplaatsen richting de oostkust van Zuid-Afrika. Hun grote aantal creërt een “feeding frenzy” langs de kustlijn. De trek, bestaande uit miljoenen sardines, vindt plaats wanneer een stroom van koud water noordelijk trekt van de Agulhas Bank naar Mozambique. Hier verlaat het de kustlijn en trekt het verder oostelijk in Indische Oceaan.

In termen van biomassa schatten onderzoekers dat de sardine trek kan concurreren met de migratie van Oost-Afrika’s grote wilde dieren. Er is echter maar weinig geweten over het fenomeen. Men gelooft dat de temperatuur van het water onder de 21°C moet zakken om de migratie te laten plaatsvinden. In 2003, mislukten de sardines voor de 3de maal in 23 jaar te “trekken”. Terwijl in 2005 de trek succesvol was, werd 2006 gekenmerkt door een niet-trek. Vermoedelijk komt dit deels door de opwarming van de aarde en door diepzeebevissing van sardines in Antartica (o.a. voor visolie) en industriële bevissing voor de kusten van Zuid-Afrika.

De school van vissen zijn veelal meer dan 7 km lang, 1.5 km breed en 30 meter diep en zijn duidelijk zichtbaar vanuit spotter vliegtuigen of vanaf de oppervlakte.

Sardines groeperen zich wanneer ze zich bedreigt voelen. Dit instinctueel gedrag is een soort van defensie mechanisme denkende dat ze als individu sneller zullen opgegeten worden dan als grote groep. De groepen kunnen een diameter bereiken van 10 tot 20 meter en uitbreiden tot een diepte van 10 meter. Dit fenomeen “bait balls” duurt zelden langer dan 10 minuten.

Dolfijnen (geschat op 18.000 in aantal, veelal de normale dolfijnen, maar ook de tuimelaars) zijn grotendeels verantwoordelijk voor het groeperen van sardines in “bait balls”. Eens de sardines zijn gegroepeerd halen haaien (voornamelijk de “Bronze whaler”, maar ook Schemerhaai, Zwartpunthaai, Spinnerhaai en Zambezihaai), vissen en vogels hun voordeel uit deze kans.

De zeehonden volgen de scholen vanaf de Eastern Cape kustlijn tot Port St. Johns.