Goed nieuws: plastic borden en plastic bekers worden in Frankrijk verboden

De Fransen hebben voorgenomen om tegen 2020 alle plastic borden en plastic bekers te verbieden. Bedoeling is dat je tegen 2020 nergens in Frankrijk nog plastic wattenstaafjes, bestek, bekers en borden kunt vinden. Microbeads, kleine plastic deeltjes die in onder andere onze cosmetica worden gebruikt, zouden tegen 2018 al verdwenen moeten zijn. Afgelopen juli werden alle plastic tasjes verbannen. Een goede zet en een belangrijk signaal van de Franse regering. Plastic is een grote bedreiging voor onze planeet.

Er is wel een uitzondering op het verbod, het is namelijk wel toegestaan herbruikbare plastic producten te maken die gemaakt worden van biologisch afbreekbare materialen. Ze zouden thuis op de composthoop moeten kunnen. De Bond Beter Leefmilieu vind de uitzondering niet kunnen: “Of een plastic bord nu composteerbaar is of niet, maakt helemaal niets uit wanneer het in de zee terechtkomt. Het is even schadelijk”. Ook de verpakkingsindustrie is geen fan van de maateregel. Deze zou het de Europese regels voor het vrij bewegen van goederen in de weg komt te staan. Nu wordt er per plastic product bepaald of deze verboden zal worden en of dit tegen 2018 of 2020 zal zijn.

Frankrijk lijkt de beste leerling van de klas te zijn in Europa, wanneer het maatregelen tegen plastic betreft. Zo hadden ze eerder al vele anti-afvalmaatregelen ingevoerd. Bijvoorbeeld het verplichten van wegschenken van onverkochte overschotten door supermarkten, in plaats van de overschotten weg te gooien.

Bronnen/meer lezen:

https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/composteerbaar-plastic/
https://www.verpakkingsprofs.nl/nieuws/frankrijk-verbiedt-dunne-plastic-tas-helemaal-betaald-of-niet