De ellende met de koffiebekers van o.a. Starbucks en Costa: ze zijn amper recyclebaar

Wie kent er niet de Starbucks? Wat hen zo populair heeft gemaakt zijn vooral de namen van de ontvanger in schrift op hun koffiebekers. De populariteit heeft zo zijn keerzijde. De keten blaast hoog van de toren dat ze erg geven om onze planeet, de koffieboeren en de natuur. Toch sturen ze iedere dag een berg vervuilende koffiebekers de wereld in om ze nooit meer terug te zien….

Koffiebekers niet zo recyclebaar als we denken…

Starbucks is niet alleen; ook grote ketens als Costa, Café Nero en Pret a Manger geven graag koffiebekers weg. Iedere dag tot wel 7.000.000! Ondanks alle beloften en mooie ‘duurzame’ uitingen is slechts 1 op 400 van deze koffiebekers recyclebaar. De andere 399 bekers belanden op de vuilstortplaats of in de natuur. Dat laatste is natuurlijk een ramp. We denken dat koffiebekers voornamelijk uit papier bestaan en snel zullen verdwijnen. Fout! Na onderzoek is gebleken dat het zeker 30 jaar duurt voordat een koffiebeker gecomposteerd is. We geven het zelfs de naam ‘wegwerpbekers’, alsof je ze zo over de schouder kunt gooien wanneer je drankje op is.

Hoe worden de koffiebekers gemaakt? Waarom niet recyclebaar?

De koffiebekers worden gemaakt van houtpulp van bomen die jaren hebben moeten groeien. Het papier van de koffiebekers is veelal niet gerecycleerd, dit heeft vooral praktische reden: gerecycleerd papier zou niet waterdicht zijn. Daarom wordt er over het papier nog een laagje polyethyleen gelegd: een plastic membraan die lekken voorkomt. Hierdoor zijn de bekers haast niet recyclebaar. Vergeet ook niet het dekseltje, in de meeste gevallen gemaakt van polystyreen. Toch erg, als je nagaat dat de koffiebeker na ongeveer 15-20 minuten weer weggegooid wordt. Gelukkig zijn er wel bedrijven bezig om de bekers 100% recyclebaar te maken.

Neem je eigen recyclebare koffiebeker mee!

Ben jij een koffie-of theeliefhebber en haal je graag een koffie of thee to-go? Neem dan je eigen, uitwasbare beker mee en laat hem vullen!