Saffraan behoort tot de culturele, medicinale en gastronomische tradities van vele landen, waaronder Spanje. Saffraan werd meer dan 1000 jaar geleden door de Noord-Afrikaanse Arabieren naar het Spaanse schiereiland gebracht. Jiloca, gelegen in de provincie Teruel, halverwege Madrid en Barcelona, werd de uitverkoren streek voor de saffraan, waar het bekend werd als het goud van de armen (oro de los pobres). Jiloca saffraan groeit op een hoogte van 700 tot 900 meter. Korte koude winters en lange hete zomers in Jiloca zorgen wellicht voor de beste saffraan ter wereld.

De herkomst van de biologische saffraan van Amanprana is dan ook Jiloca. Door proeverijen in de streek te organiseren tracht Slow food, samen met het museum van de saffraan, het erfgoed van Jiloca te promoten. Amanprana saffraan is Jiloca saffraan, bio gecertificeerd en alleen de topkwaliteit van de teler wordt weerhouden. Amanprana saffraan valt ook onder de ‘Artesania Alimentaria’, wat staat voor ambachtelijke voeding, met de hand gemaakt.

Slow Food en Amanprana

De Slow Food beweging is ontstaan in 1989 in Italië. De grondlegger, Carlo Petrini, wilde ons beschermen tegen de opkomende snelle hap en het snelle leven. Hij wilde voorkomen dat de artisanale en locale producenten plaats zouden moeten maken voor de grote bedrijven met industriële productieprocessen. Ook José María, de boer die Amanprana saffraan teelt, kiest bewust voor slowfood, waarbij kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Dankzij de Slow Food principes kunnen we een 100% natuurlijke saffraan garanderen.

Baluarte : slowfood saffraan

In 2004 voerde de Slowfood organisatie een analyse uit op Jiloca saffraan. Dankzij de enorm hoge kwaliteit en de productie op kleine schaal, stelde Slowfood voor om deze saffraan ‘baluarte’ te noemen (Spaans voor bastion, pijler). Deze naam staat voor een uitzonderlijke kwaliteit. Slowfood volgt de kwaliteit tijdens iedere productie op en nodigt de telers uit op de beurzen die ze organiseren.