Matcha zetten, de Japanse kunst van thee zetten, chado

Op deze pagina:

Hoe bereid je matcha thee?

Dat matcha een unieke thee vol antioxidanten is, is duidelijk. Maar hoe moet je matcha bereiden? Chado (of Sado) betekent de weg van de thee en is de Japanse kunst van het theezetten. De 4 basisprincipes hierbij zijn: harmonie (wa), respect (kei), puurheid (sei) en stilte (jaku). In de manier waarop de ceremonie uitgevoerd wordt, is de invloed van het Zenboeddhisme duidelijk merkbaar. Vandaar het vaak gehoorde ‘Zen en thee hebben dezelfde smaak’.

Traditiegetrouw wordt Matcha-thee als volgt gezet:

  1. Kook wat water (liefst mineraalarm bronwater)
  2. Laat het kokende water afkoelen tot 80°C.
  3. Doe 1 g (1/2 theelepel) Matcha in een Matcha-kom (Matcha bowl of Chawan).
  4. Voeg ca. 80 ml water toe.
  5. Klop de thee zachtjes gedurende 15 seconden met een bamboe garde (klopper of chasen) op tot een schuimende vloeistof.

De theekom wordt nooit tot de rand gevuld, maar maximaal tot 2 vingers onder de rand. Tijdens het opschuimen van de groene thee kan je al genieten van het langzaam opstijgende aroma. Drink je Matcha-thee bewust genietend of mindful. Matcha smaakt aangenaam, zacht en tegelijk intensief en sterk aromatisch.

Kotobuki Matcha van Amanprana bereid je net zoals hierboven weergegeven.

Met Gula Java Matcha van Amanprana is deze manier van schenken niet nodig. Gula Java Matcha poeder doe je in een kopje of glas. Je giet er koud, warm of heet water, graandrank of melk bij. Roer het poeder goed door de drank met een normale lepel en drink lekker op. Hoeveel Gula Java Matcha heb je nodig? Gebruik naargelang je persoonlijke smaak tussen 1 kleine theelepel tot 1 grote eetlepel per kopje van 200 – 300ml.