Matcha is Japanse groene thee vermalen tot poeder. Het wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. Wat Matcha zo speciaal maakt, is de herkomst en productiewijze van deze groene thee. De verschillende manieren waarop groene theeblaadjes behandeld worden, zijn bepalend voor de theekwaliteit. Er is slechts een kleine Japanse elite van theeboeren die in staat is kwalitatief hoogstaande Matcha te produceren.

Theeplantages voor Matcha zien er heel anders uit dan andere theevelden. De plantages worden 4 weken vóór de oogst met donkere zeildoeken afgedekt. Hierdoor krijgen de theeplanten 90% minder zonnelicht. Ter compensatie maken de theeplanten intensief chlorofyl aan en produceren de blaadjes zeer veel aminozuren.

Matcha is vermalen Japanse groene thee

Matcha is eeuwenlang een goed bewaard geheim gebleven, voorbehouden aan de Keizer en zijn elite. De Chinezen brachten de groene thee bij de Zen-boeddhisten. Een boeddhistische monnik promootte de groene thee als wonderbaarlijk geneesmiddel om het leven te verlengen en introduceerde in de 12de eeuw op zijn beurt Matcha als meditatiedrank in de kaste van de Samoerai. Van daaruit verspreidde een unieke Japanse theeceremonie met deze bijzondere groene thee in poedervorm  zich verder. Vandaag is drinken van Matcha een wezenlijk onderdeel van de Japanse cultuur.

Vandaag geniet deze groene thee groeiende bekendheid, maar het blijft een hele kunst de hoogste kwaliteit te produceren. Deze thee is donker groen en smaakt zoet met een zachte nasmaak. Amanprana Matcha is biologisch en van ongeëvenaarde hoge kwaliteit met hoge voedingswaarde (zie etiket).

Matcha is Japanse, groene thee vermalen tot poeder. De laatste vier weken voor de oogst worden de theeplanten met matten of zeilen in de schaduw geplaatst. De plant reageert hierop met een verhoogde productie van chlorofyl en zeer veel aminozuren. Tijdens de oogst worden alleen de fijnste theeblaadjes geselecteerd. Deze worden vervolgens gestoomd, gedroogd en verpulverd. Matcha wordt met name gebruikt tijdens de officiële Japanse theeceremonie en is bijzonder rijk aan aminozuren, vitaminen en mineralen.

Thee gold van oudsher als geneesmiddel en om de natuurlijke en gezonde bestanddelen van thee te kunnen absorberen lag het voor de hand de verfijnde theebladeren tot een fijn poeder te vermalen. En matcha was geboren. In 1191 bracht de zenmeester Eisai deze nieuwe revolutionaire methode om thee te drinken uit China mee naar Japan. Eisai reisde door het hele land en plantte overal thee. Matcha gold lang als ‘het geheime medicijn’ aan het hof van de keizer en de elite. In de 16e eeuw gaf een volgende zenmeester de geschiedenis van de thee in Japan een nieuwe impuls: Sen-no-Rikyu creëerde de theeceremonie, waarin matcha de hoofdrol vervult. Met de theeceremonie brak matcha door bij de Samoerai, de Japanse kaste van krijgers. Vandaag is het drinken van matcha een wezenlijk onderdeel van de Japanse cultuur.

Unami; de vijfde smaak

‘Umami’ is de aangename, zoete, volle smaak die afkomstig is van de aminozuren in de thee. Naast zoet, zuur, zout en bitter, wordt dit de vijfde smaak genoemd. Hoe meer aminozuren matcha bevat, hoe hoger de kwaliteit. Ze helpen diep ontspannen en brengen mentale helderheid tijdens het studeren. L-theanine is een aminozuur dat bijna uitsluitend terug te vinden is in groene thee. Het is de ideale staat om te ontspannen, nieuwigheden aan te leren en onze creativiteit te stimuleren.

Speciaal productieproces van matcha

Matcha wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant Camellia Sinensis. De manier waarop de groene theeblaadjes behandeld worden, zijn bepalend voor de theekwaliteit. Er is slechts een kleine Japanse elite van theeboeren die in staat is kwalitatief hoogstaande kwaliteit te produceren. Matchaplantages zien er heel anders uit dan andere theevelden. De theeplantages worden 4 weken vóór de oogst met donkere zeildoeken afgedekt. Hierdoor krijgen de theeplanten 90% minder zonnelicht. Ter compensatie gaan de theeplanten intensief chlorofyl aanmaken en produceren de blaadjes zeer veel aminozuren. Een zacht zoete smaak en een felgekleurd groen blad zijn het resultaat.

De frisse jonge theeblaadjes worden slechts éénmaal per jaar geoogst, in de lente en met de hand. Daarna worden ze zo snel mogelijk naar de fabriek gebracht waar ze boven waterdamp gestoomd worden om fermentatie te stoppen en de blaadjes frisgroen te houden, alsook de inhoudsstoffen te bewaren. Vervolgens worden ze gedroogd bij een temperatuur van 180°. De droge blaadje krijgen nu een nieuwe naam ‘Aracha’ of ‘ruwe thee’.

De groene theeblaadjes afkomstig van verscheidene theeplantages, worden nu in verschillende kwaliteitscategorieën ingedeeld naar kleur, smaak en textuur. Stengels, theestof en zelfs bladaders worden weg gezeefd, zodat nog slechts het allerbeste groene ‘bladvlees’ overblijft. De thee wordt eenvormig gesneden en heet nu ‘Tencha- thee’. Tencha-thee wordt voornamelijk gebruikt voor de verdere verwerking tot matcha-thee, al wordt Tencha-thee binnen Japan ook graag verwerkt in gerechten.

De superfijne blaadjes worden nu ingedeeld in verschillende mengelingen naargelang kleur, smaak en aroma. Zo ontstaan wel meer dan 100 Matchakwaliteiten. Zo is er  één voor culinair gebruik (goedkoper), voor beginners (minder verfijnde smaak), ceremoniële thee (duurder) en Premium Matcha (duurste). Tencha, Gyokuro en Kotobuki voldoen aan het hoogst mogelijke kwaliteitsniveau van groene thee. Een gespecialiseerde theeproever beslist over kwaliteit en prijs.

Als laatste stap in het productieproces van matcha groene thee, worden deze verschillende Tencha-mengelingen op granietsteenmolens vermalen tot poeder. Dit gebeurt uiterst langzaam: 30 à 40 g per uur. Tencha, Gyokuro en Kabusecha zijn ‘overschaduwde’ theesoorten. Alle overige Japanse theesoorten (Sencha, Bancha, Hojicha en Genmaicha) worden geteeld zonder schaduw.

De kwaliteit van matcha is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de Tencha. De kwaliteit van de tencha is afhankelijk van de regio, de geografische condities (laagland, heuvelland of bergland), de ervaring van de theeboeren en de variëteit van de thee plant.

De weg van matcha thee

De weg van de thee, in het Japans ‘chanoyu’ of ‘chadõ’ genoemd (uitgesproken als ‘Sado’) is de Japanse kunst van het theezetten. In de theeceremonie gaat het om het creëren van de juiste omgeving om te kunnen genieten van een perfect kopje thee.

De 4 basisprincipes van Matcha zijn: harmonie (wa), respect (kei), puurheid (sei) en stilte (jaku).

In de manier waarop de ceremonie uitgevoerd wordt, is de invloed van het Zenboeddhisme duidelijk merkbaar. Traditiegetrouw wordt matcha-thee als volgt gezet: bronwater koken en laten afkoelen tot 80°C. Het gebruik van bronwater wordt aanbevolen boven mineraalwater. Mineraalarm water zoals Pineo zijn erg geschikt om groene thee van premium Gyokura of Kimigayo te zetten volgens de regels van de kunst.

Hoe zet je matcha?

  • Doe 1 gram (1/2 theelepel) in een matchakom.
  • Voeg ca 80 ml gekookt water toe dat afgekoeld is naar zo’n 80 graden en klop de thee gedurende 15 sec met een bamboe garde zachtjes op tot een schuimige vloeistof.
  • De theekom wordt nooit tot de rand gevuld, maar maximaal tot 2 vingers van de rand.
  • Tijdens het opschuimen van de groene thee kan je reeds genieten van het langzaam opstijgende aroma.

Drink bewust genietend je groene thee. De smaak is aangenaam, zacht en tegelijk intensief en sterk aromatisch.

“Eén kop matcha thee van Amanprana bevat dezelfde voedingswaarde en anti-oxidanten gehalte als 10 koppen gewone groene thee. Eigenlijk kan je beiden niet vergelijken. Bij matcha drink je het hele blad, het geheel. Bij groene thee alleen het extract.”

Waar wordt matcha geproduceerd?

AIYA is de meest gerenommeerde Japanse producent van matcha en dat al sinds 1888. Veel theeboeren werken al generaties lang met hem samen. De onderneming is gevestigd in Nishio, Aichi, in Japan. Nishio is het centrum van de matcha productie van Japan en één van de oudste teeltregio’s voor thee ter wereld. Rond 1200 ontstonden hier al de eerste theeplantages. Nishio kan bogen op ideale omstandigheden voor de theeteelt: vochtige warme zomers, heldere, schone rivieren die de teeltregio in het westen evenals in het oosten omzomen, vruchtbare aarde, dicht in de buurt van de warme zuidkust van Japan en ver genoeg verwijderd van de grotere bevolkingskernen om voldoende plaats te hebben voor zuivere thee.

De kwaliteit van matcha die afkomstig is uit de regio Nishio wordt weerspiegeld door zijn dominantie op de markt: ruim 60% van alle Japanse matchatheesoorten is afkomstig uit deze regio. Begin jaren 70 had de president van het bedrijf een visioen: Japanse groene thee van topkwaliteit op biologische wijze vervaardigen. Geruime tijd voordat biologische producten populair werden, verzamelde hij de beste theeboeren om zich heen en begon samen met hen groene thee op ecologische wijze te telen. Hun betrokkenheid bij het welzijn van de natuur vertaalde zich de afgelopen 15 jaar in het meehelpen (zowel financieel als fysiek) herbebossen van mangrovebossen in Thailand.

Matcha als supervoeding

De uitzonderlijk hoge ORAC waarde van 168 500/100gram (Een methode om de antioxidant-waarde van voeding uit te drukken) maakt deze thee tot een krachtig anti-oxidant. Dit is vooral te danken aan de EGCG’s (Epigallocatechin gallaat) die uitsluitend te vinden zijn in groene thee. De anti-oxidatieve werking van matcha scoort veel hoger dan van andere gekende supervoeding zoals bosbessen, granaatappel en broccoli. EGCG beïnvloedt de glycemische index niet, bevat veel vezels, vitamine C en E… Naast de antioxidanten bevat matcha groene thee ook aminozuren, waarvan L-theanine de meest opmerkelijke is vanwege het rustgevend effect. Kotobuki Matcha van Amanprana smaakt iets bitterder dan andere top matcha’s, doordat het tanninegehalte hoger ligt.

Biologische matcha bevat extra veel chlorofyl

De helder groene kleur is te danken aan een enorm chlorofyl gehalte in de blaadjes van de groene thee. Tijdens het groeien in de schaduw wordt er een extra hoeveelheid chlorofyl geproduceerd.

Wat is chlorofyl?

Hans Fischer (arts en organisch scheikundige Nobelprijswinnaar 1930) hield zich vooral bezig met pigmenten in het bloed en chlorofyl in bladeren. Hij ontdekte dat de chemische samenstelling van chlorofyl voor 98% identiek is aan ons bloed. Chlorofyl is het ‘bloed van de plant’ en heeft een breed werkingsgebied.

In tegenstelling tot gewone groene thee waar een infuus van de blaadjes wordt gedronken en de blaadjes zelf worden weggegooid, worden bij matcha de theeblaadjes vermalen tot poeder. Men ‘drinkt’ als het ware het blad in poedervorm en alle vitaminen, mineralen, antioxidanten en ballaststoffen worden mee opgenomen.

Gula Java Matcha Bio

Amanprana brengt een combinatie op de markt van Gula Java (kokosbloemsuiker) met matcha. Voor de matcha wordt de Kotobuki kwaliteit gebruikt. ‘Kotobuki’ betekent in het Japans ‘lang leven’ en ‘zegen’. Het verwijst naar de hoge voedingswaarde van de Kotobuki kwaliteit. De Gula Java kokosbloesem suiker zorgt ervoor dat zijn kracht langzaam wordt afgegeven.