Saffraan werd en wordt ook gebruikt in visbouillons. Voor de Franse Bouillabaisse en de Griekse Brodetto wordt nog steeds saffraan gebruikt voor de kleur en smaak. (Secrets of Saffron, the vagabond life of the world’s most seductive spice, Pat Willard, p64-66)
De Moren brachten saffraan naar Spanje, via het zuidelijke Andalusië. Onder invloed van de Moren werd de Paella van Vallencia bereid met saffraan. Andere rijstgerechten kregen saffraan voor de kleur en geur. (Secrets of Saffron, the vagabond life of the world’s most seductive spice, Pat Willard, p73)

Saffraan is ook aanwezig in de Spaanse gerechten Fabado Asturiana (typische bonensoep uit Asturia) en Pot Gallego (maaltijdsoep uit Galicië). Albondigas al azafran, gehaktballetjes met saffraan uit La Mancha zijn heerlijk als tapa bij de borrel, zoals ook de Tortilla Espanola de azafran, aardappelomelet met saffraan. En de Sopa de cebolla con azafran, een ongewoon lekkere uiensoep met saffraan, amandelen en sherry of de Montadito de centolla con azafran, een broodje krab met saffraan. De Mojo picron Canario, een pikante looksaus uit de Canarische keuken wordt vaak gebruikt voor aardappelen en de Mejillones al azafran, mosselen met saffraan zijn een klassieker in de Spaanse keuken, net zoals de Arroz con azafran (rijstpap met saffraan). Er zijn de Gazpachos Manchegos, herderspot van konijn met saffraan uit La Mancha en de Zarzuela de pescado, een typisch Spaans vispannetje met saffraan. In het Spaanse Teruel is de crème brulée met saffraan befaamd. In de Argentijnse en Uruguayaanse keuken kent men de Chimichurri de azafran, een saus en marinade met saffraan. (Secrets of Saffron, the vagabond life of the world’s most seductive spice, Pat Willard, p108). In Noord-Italië en Zwitserland doet men saffraan in de risotto. Saffraan kan je toevoegen aan een cake, … heerlijk in een limoen- of citroencake of de Cornisch Saffran Cake, een recept van Mrs Lena Thomas uit 1971. In Indië is saffraan onmiskenbaar aanwezig: in rijst, safron noodles, in zoetigheden en ijscrèmes. Indië gebruikt saffraan in de Ayurveda en bij religieuze rituelen. In Saoedi-Arabië wordt de echte Arabische koffie met saffraan en kardamon gemaakt.

Fiesta de la rosa del azafrán

Het laatste weekend van de saffraanoogst viert men in het Spaanse Teruel een groot saffraanfeest, het ‘fiesta de la rosa del Azafran’. De datum verandert ieder jaar. Meestal is dit het laatste weekend van oktober. Het eerste feest vond plaats in 1963. Van voorgerecht tot nagerecht, in alle gerechten zit saffraan: van saffraan-eiergerechten tot saffraandesserten. Meer info op website ” Tursimo Castilla La Mancha”.

Tip voor meer saffraan smaak, kleur en geur

Saffraan is wateroplosbaar. De saffraandraden dienen best vermalen te worden om vervolgens 5 à 30 minuten te weken in een vloeistof (water, melk, thee etc…) om voldoende geur, smaak en kleur te kunnen afgeven. Alcohol en elk basische oplossing zijn ook prima om de geur, kleur en smaak van saffraan tot hun recht te laten komen. Als je hele draadjes gebruikt zonder ze te vermalen, zal er minder geur, smaak en kleur vrijgegeven worden.