Kokosolie wordt steeds populairder als gezondheidssupplement voor mensen. Het heeft verschillende voordelen als je het aan je dieet toevoegt. Daarnaast is kokosolie een hele goede vochtinbrenger of lippenbalsem om droge huid te helpen verlichten. Huisdierbaasjes vragen zich dan ook terecht af: “is kokosolie ook goed voor honden?”. Kort gezegd: “Ja, kokosolie kan een geweldige manier zijn om je hond te verwennen.”  

De wetenschap achter kokosolie 

Kokosolie is afkomstig van het vlees van kokosnoten, die worden geoogst van de kokospalmboom. Goede kokosolie bestaat voor minstens 90% uit verzadigde vetten, waarvan de meeste middellange ketentriglyceriden zijn, ook wel MCT’s genoemd. Hoewel vetten een slechte reputatie krijgen, kunnen MCT’s allerlei voordelen bieden en beschouwd worden als een bron van brandstof en energie voor het lichaam. 

Kokosolie, gewonnen uit rijpe kokosnoten, bevat verschillende voedingsstoffen die heilzaam kunnen zijn. Voor honden, net als voor mensen, heeft het bijvoorbeeld de nodige nutriënten om beschadigd haar of een beschadigde vacht te verzorgen.

Het is altijd verstandig om je dierenarts te raadplegen voordat je iets toevoegt aan het dieet van je huisdier, maar je kan er zeker van zijn dat extra vierge biologische kokosolie snel het favoriete snoepje van je hond is. 

Hoe gebruik ik kokosolie voor mijn hond? 

Wil je kokosolie oraal aan je hond geven, begin dan met kleine hoeveelheden en bouw langzaam en geleidelijk op. Te veel ineens geven, kan ongemakken zoals vette ontlasting of diarree veroorzaken. Overleg best met je dierenarts over de juiste dosering voor je hond. 

Kokosolie kan gebruikt worden als basis voor hondensnacks. Meng bv. wat gesmolten kokosolie met kurkuma en vitamine D. Giet dit in silicone vormpjes en laat 15 minuten opstijven in de diepvries. Daar heb je je gezonde hondensnoepje!  

Je kan je hond ook gewoon een klein lepeltje kokosolie geven. De meeste honden likken het zo van de lepel af.  

Is je hond kampioen in het ‘niet willen slikken van zijn pillen’? Wentel de pil dan in een laagje kokosolie. Voor je het weet heeft hij alles ingeslikt en opgegeten.  

Kokosolie is een goede basis voor lekkere hondensnacks.

Uitwendige toepassing van kokosolie voor honden 

Laurinezuur, het belangrijkste vetzuur in kokosolie, heeft een unieke samenstelling. Daarom wordt kokosolie vaak gebruikt om de vacht van honden glanzend en gezond te houden. Het voordeel van het gebruik van kokosolie voor de vacht is dat het geen kwaad kan als je hond zichzelf aflikt.  

Kokosolie is ook een geweldige manier om de huid zelf van je hond te hydrateren en te voorkomen dat deze gaat schilferen. Masseer de kokosolie één of twee keer per week in de vacht tot op de huid. Laat ca. 5 minuten intrekken. Spoel je hond daarna af om eventuele overtollige olie te verwijderen. Indien nodig, was je hond met een lichte shampoo en spoel af. Je kan ook een hondenshampoo met biologische kokosolie gebruiken. Wij raden echter aan gewoon biologische extra vierge kokosolie te gebruiken. Die is niet verdund met andere ingrediënten zoals vaak gebeurt bij hondenshampoos.  

Je kan kokosolie ook gebruiken voor de poten van je hond. Deze kunnen in de winter droog en gebarsten worden. Kokosolie op de pootkussentjes wrijven kan helpen om ze te hydrateren. Gegarandeerd dat je hond gaat kwispelen! 

Hoe kies ik de juiste kokosolie voor mijn hond? 

De beste kokosolie voor honden is ongeraffineerd, koudgeperst en biologisch.  

Ongeraffineerd betekent onbewerkt en zonder toevoeging van chemicaliën. Soms worden deze gebruikt om kokosolie er witter te doen uitzien of te ontgeuren.  

Koudgeperst verwijst naar de productiemethode waarbij de olie zo snel mogelijk uit het kokosvlees wordt “geperst” nadat de kokosnoten rijp zijn. Dit gebeurt koud of onder 45°C waardoor de meeste van de natuurlijk aanwezige voedingsstoffen behouden blijven.  

Kiezen voor biologische kokosolie garandeert bovendien dat er geen onzuivere conserveringsmiddelen of stoffen zijn gebruikt tijdens de productie van de olie of de oogst van de kokosnoten.  

Idealiter kies je voor een biologische extra vierge kokosolie. Investeer gerust in een grote pot kwalitatieve biologische kokosolie. Je kan hem immers voor zoveel meer gebruiken dan enkel voor je huisdier!