Op zoek naar een manier om creatief extra vierge kokosolie in de keuken te gebruiken?  De populairste manier, er mee bakken, heb je vast en zeker al eens geprobeerd. Maar wist je dat extra vierge kokosolie niet alleen gebruikt kan worden ter vervanging van olijfolie of boter. Het is een uiterst veelzijdig vet dat in zowat elke situatie van pas kan komen. Ontdek alvast vijf creatieve manieren en recepten om extra vierge kokosolie in de keuken te gebruiken.  

1. Maak een Keto Burger 

Keto diëten zijn nu helemaal in. Of je nu probeert af te slanken of de juiste balans van voedingsstoffen probeert te krijgen, het keto dieet heeft een verscheidenheid aan voordelen die veel mensen aanspreken. 

Keto eten hoeft niet moeilijk of smakeloos te zijn. Met enkele eenvoudige aanpassingen kan je je gewone dieet keto conform maken. Alles draait erom gezonde vetten toe te voegen aan je dieet en geraffineerde suikers en koolhydraten te verwijderen. Klinkt eenvoudig genoeg, toch?  

Als je met ketogeen eten start, voelt het misschien een beetje ontmoedigend omdat zoveel dingen niet meer mogen. Zo zijn traditionele hamburgers bijvoorbeeld een no go in het keto dieet. Maar met dit heerlijke en supermakkelijke ‘keto seitan avocado burger’ recept kan je toch van hamburgers genieten en je keto-doelen te halen. Bekijk hier het recept voor onze keto seitan avocado burgers.  

keto burger met mct mayonaise
keto seitan avocado burger

2. Gebruik extra vierge kokosolie als spread op je broodje 

Extra vierge kokosolie heeft veel voordelen en is zeer veelzijdig. Als je een sandwich-liefhebber bent, gebruik dan eens kokosolie als spread in plaats van boter. Zorg ervoor dat je kiest voor biologische extra vierge kokosolie, zodat je alle natuurlijke voedingsstoffen krijgt die kokosolie te bieden heeft. Het is een eenvoudige manier om de voedingswaarde van je dieet te verhogen en het is gewoon heerlijk.  

Tijdens de koudere maanden is de olie vaster, zoals boter. Tijdens de zomermaanden is kokosolie eerder vloeibaar. Je kunt kokosolie dan gebruiken om je eigen amandel-, cashew- of pindaboter te maken. Bekijk hier ons recept voor pinda-kokosnootboter.

Wil je echt pronken met je bakkunsten? Probeer dan dit recept voor een meergranenbrood met extra vierge kokosolie!   

3. Maak wafels waar je geen suikerdip van krijgt 

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je ziet een heerlijk gebakje. Je eet er één (of misschien twee of drie) en een paar uur later voel je je moe en chagrijnig. Je hebt een ‘suikerdip’. Dat hoeft niet zo te zijn! Je kunt heerlijk gebak maken met kokosbloesemsuiker (die een lage glycemische index heeft, zeker in vergelijking met geraffineerde suikers) en extra vierge kokosolie.  

Chantal Voets, medeoprichter van Amanprana, heeft haar eigen persoonlijke wafelrecept dat ze voor elke speciale gelegenheid in elkaar flanst. Bekijk hier haar recept voor zoete aardappelwafels met mango en kurkuma latte.

Geen fan van wafels? Wat dacht je van glutenvrije pannenkoeken met kokosolie?  

recept voor zoete aardappelwafeltjes
Zoete aardappelwafeltjes met mango

4. Verwijder de vingerafdrukken van je roestvrijstalen apparaten 

Je hebt alle mogelijke manieren geprobeerd om kokosolie te verwerken in je recepten, baksels en meer. Maar wist je dat je extra vierge kokosolie ook kan gebruiken om je roestvrijstalen apparaten schoon te maken?  

Die roestvrijstalen koelkasten, vaatwassers, ovens en andere kleine apparaten zagen er geweldig uit toen je je keuken installeerde. Maar nu zijn het allemaal magneten voor plakkerige vingerafdrukken en vlekken. In plaats van agressieve chemicaliën te gebruiken, die zeker niet de beste ingrediënten zijn om in je keuken te hebben, veeg je deze oppervlakken af met een kleine hoeveelheid extra vierge kokosolie. Verwijder erna de overtollige olie met een droge microvezeldoek.  

Waarom werkt dit? Het is de basiswetenschap: hetzelfde trekt hetzelfde aan. De kokosolie hecht zich aan alle olie en vuil op deze apparaten, zodat jij ze makkelijk kan schoonmaken.  

Lees hier meer over hoe je extra vierge kokosolie kan gebruiken om mee schoon te maken.

5. Gebruik extra vierge kokosolie als eerste hulp 

Kokosolie is een populair schoonheidsproduct en met een goede reden ook. Zo is het onder andere een wondermiddel voor je haar. Kokosolie, vooral extra vierge biologische kokosolie, bevat antimicrobiële stoffen die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën. Omdat het intens hydraterend is, heeft kokosolie ook een kalmerend en verzachtend effect. De volgende keer dat je je snijdt, maak de wond dan schoon zoals je normaal zou doen. Smeer er een beetje extra vierge kokosolie op en doe er een pleister om. Voor je het weet ben je weer helemaal genezen. 

Zoals je ziet heeft extra vierge kokosolie een bijna onbeperkte lijst van toepassingen. Je kunt het gebruiken in de keuken om te bakken, te koken, te braden, enzovoort. Maar je kunt het ook gebruiken in de badkamer, om schoon te maken en als eerste hulp.  

Als je twijfelt, gebruik kokosolie! 

Ga je kokosolie voor verschillende dingen gebruiken? Dan is het handig om de olie in aparte potjes te bewaren. Zet één potje in de keuken en gebruik dit alleen voor kookdoeleinden. Uit het potje in je badkamer zal je namelijk regelmatig met je vingertoppen wat olie uit het potje scheppen. Met een apart potje kokosolie om mee te koken, zorg je ervoor dat er geen bacteriën op je bakolie komen en dat al je maaltijden er heerlijk zullen smaken!