‘Bulletproof koffie’ of ‘boterkoffie’ is trending bij mensen die bezig zijn met keto of intermittent fasting. Een lepel kokosolie en/of ghee in je koffie zorgt voor extra energie en verzadiging waardoor je ‘s ochtends lang kan doorgaan zonder een zwaar koolhydraatrijk ontbijt. Maar ook als je geen moderne CEO, bezige bij of atleet bent, kan kokosolie in je drank voordelen bieden.

MCT’s in kokosolie zorgen voor energie

Kokosolie bevat veel middellange vetzuurketens of MCT’S (medium chain triglycerides). Deze gezonde vetten worden direct door het lichaam opgenomen en kunnen snel worden omgezet in energie. Ze worden bovendien niet opgeslagen als vet. Kokosolie kan je dus zien als een snelle bron van energie.

Kokosolie in je koffie: dubbele dosis energie

Elke koffiedrinker zal bevestigen dat koffie je een boost geeft. Koffie is niet alleen lekker, maar is op zich een gezonde drank. Het bevat cafeïne, phytonutriënten en antioxidanten die helpen bij je energieniveau en focus. Door kokosolie aan koffie toe te voegen, wordt dit stimulerende effect nog versterkt. Ideaal om een ochtenddip tegen te gaan.

Kokosolie in koffie zorgt voor een romige latte

Andere voordelen van kokosolie

Los van een energiek gevoel dat kokosolie je kan geven wanneer je het ‘s morgens consumeert, zorgt het ook voor een verzadigd gevoel. Hierdoor krijg je minder snel een hongertje of zin om te snacken. 

Bovendien is gebleken dat kokosolie het metabolisme een kickstart geeft en de vetverbranding verhoogt. Dit helpt als je op gewicht wil blijven. 

Tot slot heeft kokosolie een sterk antibacteriële werking waardoor het het immuunsysteem ondersteunt.

Een eetlepel kokosolie per dag

Het zou dus goed zijn om elke ochtend te starten met een lepel kokosolie. Het klinkt niet zo smakelijk om dit zomaar naar binnen te slikken, maar het is wél lekker om kokosolie in je koffie te doen. Door de warmte van de koffie smelt de kokosolie zacht weg. Roer hem stevig onder je koffie of mix het geheel in een blender en je krijgt een romige, zijdezachte drank!  

Makkelijker is om specifieke MCT-olie te gebruiken in plaats van kokosolie. Deze is al vloeibaar en moet niet meer smelten in je warme drank. Bij een bulletproof koffie wordt vaak ook nog wat ghee of zoutarme grasboter toegevoegd als extra vet.

Hoe maak je een echte bulletproof koffie?

  • Zet een kopje koffie
  • Doe de koffie in een blender 
  • Voeg 1 koffielepel tot 2 eetlepels MCT olie of kokosolie toe
  • Voeg 1 koffielepel ghee of grasboter toe
  • Blend alles gedurende 20 tot 30 seconden
  • Giet de romige latte in een mok

Ben je geen koffiedrinker? Kokosolie of MCT-olie is ook heel lekker in chocomelk, matcha thee of je smoothie. Matcha is Japanse groene thee vermalen tot poeder.

kopje matcha thee met lepel matcha poeder er naast
Kokosolie kan je ook in matcha thee, warme chocomelk of je smoothie doen.

Welke kokosolie voor in je koffie of andere (warme) drank?

Kies voor biologische extra vierge kokosolie of MCT-olie. Deze zijn rauw geproduceerd en bevatten nog maximaal de goede voedingsstoffen van kokosolie.

Te veel vet is ook niet goed. Gebruik niet meer dan 1 tot 3 eetlepels kokosolie per dag. 

Heb je nog nooit MCT-olie gebruikt? Bouw dit dan op en start met 1 theelepel tot 6 theelepeltjes per dag.