Waarschijnlijk gebruikte je al biologische kokosolie om mee te bakken en te koken of als verzorgingsproduct in je badkamer. Maar wist je dat je ook perfect kan schoonmaken met kokosolie?  Biologische kokosolie is zo’n veelzijdig product. Je kunt het werkelijk overal voor gebruiken! Wij hebben altijd 3 potten biologische extra vierge kokosolie bij de hand: één om te koken, één voor in de badkamer en één om schoon te maken! 

Hier zijn 8 verrassende dingen waarvan je niet wist dat je ze kon schoonmaken met biologische kokosolie. (Let op: als iemand in je huis allergisch is voor kokos, vergeet je deze tips beter). 

1. Schoonmaken en polijsten van hout 

Krijgen je houten meubels na een tijd een beetje een doffe kleur? Met biologische kokosolie maak je een geweldige en effectieve houtreiniger en polish. Meng ca. 120ml (een half kopje) kokosolie met het sap van een halve citroen en wrijf hiermee het hout in. Veeg na vijf minuten de overtollige olie eraf. 

Gebruik om hout te polijsten liefst biologische kokosolie, bij voorkeur zelfs biologische ‘extra vierge’ kokosolie. Daar zijn verschillende redenen voor, maar hier zijn de belangrijkste twee: 

  1. Extra vierge biologische kokosolie bevat nog steeds alle natuurlijke voedingsstoffen en voordelen die kokosolie te bieden heeft. Daarom is het effectiever. 
  2. Als je huisdieren of een klein kind hebt die aan je meubels kunnen likken of erin bijten, is biologische kokosolie op geen enkele manier schadelijk, terwijl chemische reinigingsmiddelen meestal giftig zijn. 

2. Verzorg je houten snijplank 

Net als houten meubels hebben houten snijplanken die goed gebruikt worden van tijd tot tijd wat extra liefde nodig. Door ze in te wrijven met biologische kokosolie, voorkom je dat ze splinteren, splijten en kromtrekken. Omdat kokosolie een natuurlijke en vooral eetbare stof is, is het veel geschikter dan niet-natuurlijke stoffen zoals zeep. Alles wat je gebruikt om je snijplanken te behandelen wordt uiteindelijk geabsorbeerd door de plank en komt dan later in contact met je eten. 

Maak je houten snijplank veilig schoon met kokosolie

3. Geen vette vingerafdrukken meer in je brandschone keuken 

Ook je roestvrijstalen apparaten of inox kan je snel en efficiënt schoonmaken met kokosolie. Vuil of viezigheid blijft door zijn textuur en kleverigheid meteen aan de olie plakken.  
Doe wat kokosolie op een handdoek of spons.  Wrijf het voorzichtig op het roestvrije staal met ronddraaiende bewegingen om krassen op je apparatuur te voorkomen. Laat een paar minuten zitten en veeg de overtollige olie weg. Dag vlekken! 

4. Plakresten verwijderen 

Vervelende etiketten of kleverige resten die achterblijven op potten verwijder je ook heel makkelijk met biologische kokosolie.  

Breng de kokosolie aan op de plakkerige plek, laat het even intrekken en schrob dan alles eraf met een beetje baking soda. 

Geen tijd om te wachten? Meng wat baking soda met biologische kokosolie en schrob met dit papje meteen de plakkerige resten weg. Werkt elke keer! 

5. Leer schoonmaken en polijsten met kokosolie 

Ook leer kan, net als houten meubels, na een tijdje dof van kleur worden of er versleten uitzien. Meng wat kokosolie en een beetje citroensap om leren meubels op te knappen. Wrijf het mengsel met een licht bevochtigde microvezeldoek voorzichtig in het leer. Neem dan een droge, schone doek om alles verder in te wrijven en het leer te doen glimmen. 

Ook leer kan je terug opknappen met kokosolie.

6. Verwijder kauwgom uit haar 

De nachtmerrie van elke ouder: kauwgom in het haar van je kind! Hoewel pindakaas er op smeren goed werkt, ruikt kokosolie zoveel beter en hydrateert het tegelijkertijd het beschadigde haar.  

Om kauwgom uit het haar te verwijderen, wrijf je ongeveer een lepel biologische kokosolie op de kauwgom en boven de plek waar de kauwgom vastzit. Daarna zou je de kauwgom voorzichtig uit het haar moeten kunnen kammen.  

7. Verwijder potlood van muren 

Kinderen kunnen heel creatief zijn… soms een beetje te creatief! Met kleurpotloden op een muur bijvoorbeeld. Wil je ooit potlood van je muren verwijderen, denk dan aan kokosolie. Doe wat kokosolie op een stukje keukenrol of microvezeldoek en wrijf er zachtjes mee over de potloodvlek. Ga er tot slot nog een keertje over met een schone droge doek om de overgebleven vettigheid weg te vegen.  

Pro tip: test de kokosolie eerst uit op een onopvallend stukje muur. Afhankelijk van de verf en de muur kan kokosolie een blijvende olievlek achterlaten. 

8. Je tanden schoonmaken met kokosolie 

Oil pulling of olietrekken is een 3000 jaar oude Ayurvedische medicinale techniek om je tanden en tandvlees schoon te houden. Neem een eetlepel biologische extra vierge kokosolie in je mond en laat deze zachtjes door je mond gaan gedurende maximaal 20 minuten. Slik hem niet in! Als je klaar bent, spuug je de overtollige olie uit in een vuilnisbak. Doe dit nooit in je wastafel, douche of toilet, want dan kan de afvoer verstopt raken. 

Meer weten over olietrekken? Lees hier meer over de voordelen van olietrekken.  

Kokosolie is heerlijk voor oil pulling of het schoonmaken van je mond.