Wat is vitamine E?

4 x tocoferolen en 4 x tocotriënolen

Vitamine E bestaat uit 8 verschillende vetoplosbare stoffen. Vier daarvan zijn tocoferolen en de andere vier zijn tocotriënolen. Elk van die twee groepen bestaat uit een alfa-, bèta-, gamma- en deltastof. De farmaceutische en gangbare cosmetica industrie heeft 1 tocoferol geïsoleerd, namelijk het alfa-tocoferol. Het alfa-tocoferol wordt in die industrie chemisch nagemaakt en op de markt gebracht als “Vitamine E”. Je kunt de chemische variant herkennen op een label als dl-alfa-tocoferol (let daarbij vooral op de ‘dl’; de natuurlijke alfa-tocoferol zal aangeduid staan als d-alfa-tocoferol). Alana gebruikt deze bewust niet. Amanprana, gesteund door de wetenschap, weet beter.

Het totum werkt beter dan de delen

De natuurlijke school eert het motto dat het geheel, het totum, beter werkt dan de delen apart. Gezonder is dus om een volwaardige Vitamine E te gebruiken en die uit een natuurlijke bron te halen. De 8 stoffen in Vitamine E hebben allemaal een aparte functie en wanneer ze samen blijven, werken ze beter en versterken ze elkaars functie. Het lichaam ‘herkent’ natuurlijke stoffen ook beter dan nagemaakte; wanneer een natuurlijke stof ons lichaam binnenkomt, kan het lichaam deze opnemen, een onnatuurlijke stof wordt afgevoerd.

Biologische tarwekiemolie en rode palmolie: rijkste bronnen van Vitamine E

Vitamine E komt voor in olierijke producten zoals granen, noten en zaden. De 2 rijkste bronnen aan tocotriënolen en tocoferolen zijn tarwekiemolie en rode palmolie. Tarwekiemolie is de rijkste bron aan tocotriënolen en rode palmolie is de rijkste bron aan tocoferolen. (voor de juistheid: beide soorten olie bevatten ook elk respectievelijk stoffen uit de ‘andere groep; zo bevat tarwekiemolie ook enkele tocotriënolen en heeft rode palmolie ook enkele tocoferolen). In Alana komen beide voor. Biologisch dus, zonder pesticiden, want die wil je toch niet op je huid. Bovendien is rode palmolie duurzaam.

Biologische tarwekiemolie en rode palmolie: rijkste bronnen van Vitamine E

Wanneer Alana je make up verwijdert en je gezicht diep gereinigd heeft, kunnen je gelaat, hals en decolleté gerust de weldoende kracht van 8 x vitamine E gebruiken gedurende de nacht. Waarom is het interessant om Vitamine E in een uitwendige toepassing te gebruiken? Van tocotriënolen werd wetenschappelijk aangetoond dat ze kunnen doordringen in de huid en vrij snel in de onderste huidlagen worden opgenomen. Eens ze daar zijn, beschermen ze de huid en geven haar de middelen om zichzelf te herstellen. Vitamine E werkt als een antioxidant, om de veroudering van de huid tegen te gaan. Make up, fijn stof, ozon en UV-stralen belasten de huid. Wetenschappelijk is aangetoond dat gamma-tocotriënolen de huid 40-60 keer beter beschermen tegen huid oxidatie dan bijvoorbeeld alfa-tocoferol. (1)

(1): Serbinova E. 1991, free radical recycling: the antioxidant properties of alpha-tocopherol and gamma-tocotrienols, free radical boil and med, 100 263-75