Gezonde vis bestaat niet. Toch vis? Kies duurzame vis.

Je hoeft zelf geen wetenschapper te zijn om te weten dat onze oceanen vervuild zijn. Daar hebben wij bij Amanprana ook al geregeld een artikel over laten verschijnen onder de noemer ‘Red de Zee’. Hoewel Amanprana een plantaardige én schone variant heeft (de Okinawa-omega olies) beseffen we dat er veel mensen zijn die hun portie vis niet kunnen weerstaan. Wij raden dan in ieder geval aan om te kiezen voor duurzame vis.

Toch vis eten, kies dan duurzame vis in supermarkt, viswinkel of viskraam

De duurzame vis, zowel de duurzaam gekweekte als duurzaam gevangen vis, in viswinkels en viskramen lijkt ver te zoeken. Toch heeft ongeveer de helft van de vis die in onze supermarkten ligt wel een duurzaamheidskeurmerken. Vaak gaat het hier om een MSC- of ASC-keurmerk. Daarnaast stijgt ook dit aandeel duurzame vis in de supermarkten nog steeds. Het lijkt er dus op dat de vraag hiernaar wel aan het stijgen is. Waarom is dit dan nog niet het geval in de viswinkels en viskramen?

Bij duurzame vis ontbreekt vaak de certificering. Kies voor duurzame vis met keurmerk

Het probleem is vaak dat vishandels alleen de MSC-en ASC-gecertificeerde vis mogen verkopen wanneer hun hele winkel is gecertificeerd. In heel Nederland zijn er hier slechts 15 van. Aangegeven wordt dat de klanten simpelweg niet naar vragen naar duurzame vis waardoor de certificering als onnodig wordt gezien. Vaak wordt er wel gecertificeerde, duurzame vis verkocht (zoals haring, schol en kabeljauw) maar worden deze zonder keurmerk doorverkocht. Kies voor duurzame vissen