De herkomst van Amanprana’s kokosolie en rode-palmolie.

Herkomst & kwaliteit

kokosnoten zonder oogst aapjes

De fair trade en extra vierge kokosolie van Amaprana komt uit Sri Lanka. Amanprana kokosolie is van de beste kwaliteit. De kokosolie is afkomstig van plantages in de streek van Puttalam, in Sri Lanka. Puttalam ligt midden in de Kokosdriehoek (Kurunegala, Puttalam en Colombo). De smaak en de kwaliteit van de koksolie is natuurlijk deels afhankelijk van de regio waar de kokosnoten groeien en een kwalitatieve bodem en optimale weersomstandigheden zijn de eerste pijlers voor een heerlijke kokosolie.

Hoe wordt de Amanprana kokosolie gemaakt?

De kokosnoten worden eerst handmatig uit de bomen gehaald door mannen met lange bamboestokken waaraan een scherp mes (zeis) is vastgemaakt. Er komen dus geen aapjes aan te pas. Hierna worden ze geschild; het kokoswater wordt uit de noot getapt en de harde bruine schil wordt verwijderd. Op die manier blijft het witte vruchtvlees van de kokosnoot over. De kokosolie wordt hieruit op mechanische wijze koudgeperst. Vervolgens wordt hij gefilterd en verpakt. Onze kokosolie is 100% puur natuur, zonder enige andere bewerkingen of toevoegingen.

Amanprana kokosolie is Fair Trade, biologisch en duurzaam

Bij Amanprana vinden we het belangrijk om iets terug te doen voor zowel mens als aarde. Daarom is onze kokosolie Fair Trade. Meer dan 300 families uit de Filipijnen en Sri Lanka worden tewerkgesteld dankzij het eigen Fair Trade charter van Amanprana. Wat we vroeger aan officiële controle organisaties betaalden, investeren we nu extra in het Fair Trade fonds. 5% in plaats van de vroegere 3% van de kokosaankopen gaat naar het fonds.

Het geld wat Amanprana beschikbaar stelt wordt gebruikt voor onderwijs, gezondheidszorg, milieu, infrastructuur, productiemiddelen voor boeren, arbeiders en toeleveranciers. De families kunnen rekenen op een gegarandeerde minimumprijs die alle kosten voor een duurzame productie moeten kunnen dekken.

Lees meer over FairTrade en Fair World

Herkomst Amanprana duurzame Rode Palmolie uit Columbia

RSPO certificaat 2016 licentie nummer: 9-1443-16-100-00

Onze rode palmolie is afkomstig van families van kleinschalige palmtelers in de regio van Magdalena en Bolivar, in Colombia. Onze Rode Palmolie heeft het keurmerk voor duurzame palmolie ontvangen van de RSPO (Roundtable for Sustainable Palm Oil) licentie nummer: 9-1443-16-100-00. Amanprana schenkt daarnaast via WorldLandTrust en ProAves per iedere verkochte liter rode palmolie een boom in het Colombiaans regenwoud.

Amanprana introduceert de eerste duurzame en ethische rode palmolie

In hun boek ”Verre Schoonheid” of met de oorspronkelijke Italiaanse titel ‘L’arte Del Corpo” fotografeerden Bertie en Dos Winkel het individu volledig geïntegreerd in zijn omgeving. Een individu, die zonder zijn groep niet kan bestaan. Geïsoleerde stammen dreigen verloren te gaan door westerse invloeden. Net zoals biodiversiteit dreigt verloren te gaan door monoculturen. Uit respect voor lokale rituelen en om het Westen bewuster te maken dat zij haar verstikkende eenvormigheid niet moet opdringen aan diversiteit tussen culturen. Daarom gebruikt Amanprana één van de foto’s uit dit schitterende boek om meer aandacht te vragen voor deze uitdaging: de biodiversiteit tussen mensen, culturen en stammen te behouden en respecteren. Zo zijn er meer dan 600 palmsoorten die dreigen te verdwijnen door monoculturen voor palmolieproductie.

Red het regenwoud en de biodiversiteit in Colombia

Amanprana steunt via World Land Trust de Colombiaanse milieuorganisatie ProAves. Die beschermt de habitat van vogels (bv. de geeloorparkiet) en amfibieën die met uitsterven bedreigd zijn. Haar doel is Colombia’s natuurlijke rijkdommen en biodiversiteit in tact te houden door wildkap en ontbossing te stoppen. Bezoek de website van ProAves voor meer informatie.

1 liter Red Palm kopen = 1 regenwoudboom redden

Onder het peterschap van Sir David Attenborough zet World Land Trust (WLT) zich in om het regenwoud en haar 10 miljoen planten en dieren te beschermen. Per verkochte liter Red Palm van Amanprana wordt er 1 boom gered. Dankzij Amanprana en haar fans kon ProAves reeds 39 ha Colombiaans regenwoud aankopen (ongeveer 80 voetbalvelden).

Steun de mensenrechten in Colombia

Rode palmolie van Amanprana is afkomstig van families van kleinschalige Colombiaanse palmtelers in de regio van Magdalena en Bolivar. Zij ontvingen mede dankzij de vraag van Amanprana een bio certificaat. De kleinschalige ‘Allianties voor de Vrede’ staan model voor de economische ontwikkeling van arme gemeenschappen.

Kwaliteit en duurzaamheid gaan hand in hand

De Allianties krijgen een premie voor bio, onderwijs, gezondheid en duurzaamheid. Het palmfruit komt van kleinschalige allianties naar Daabon die het perst volgens de regels van de kunst. Kortom: Iedereen gelukkig: jij, de telers en Amanprana.

Rode palmolie: gezond of ongezond? Duurzaam of niet duurzaam?

Witte palmolie in bio- en niet bioproducten is volgens Amanprana en vele anderen ongezonde olie. Het gezonde werd uit de olie geraffineerd zoals vele carotenen en diverse vitamine E. Palmolie is van nature oranje-rood. 95% van alle palmolie die gebruikt wordt in bio- en niet biovoeding is in onze ogen niet duurzaam. Ook het RSPO-label is volgens ons niet duurzaam genoeg.