Wat is ORAC? Schoonheid van binnen en van buiten.

Willen we er niet allemaal goed uitzien, ons goed voelen en met volle teugen van het leven genieten? Als je te maken hebt met een goede levensstijl, ontkom je niet aan de term ‘antioxidanten’. Maar wat zijn antioxidanten eigenlijk? Wat kunnen deze voor ons betekenen en tegen welke oxidanten moeten we eigenlijk ‘anti’ zijn? Oxidanten zijn stoffen die, zoals de naam al doet vermoeden, ervoor zorgen dat we oxideren. Maar wat houdt dat nu precies in? De Duden weet raad:

oxi | die | ren (combineren met zuurstof, zuurstof opnemen)

De oxidatie in ons lichaam is vergelijkbaar met het bruin worden van een geschilde appel of met ijzer dat begint te roesten. Dit effect wordt veroorzaakt door de aanwezige vrije radicalen.

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen bestaan uit een of twee ongepaarde elektronen. Dat maakt je erg onstabiel. Als gevolg daarvan gaan ze op een ware razzia door ons lichaam op zoek naar elektronen, die ze uit andere cellen, eiwitten en vetzuren halen. Vrije radicalen stoppen niet eens bij DNA, dat de celstructuur verstoort. Vrije radicalen zijn bijproducten van onze stofwisseling. Dus hoe goed we ook eten, vrije radicalen komen sowieso in ons lichaam voor. We staan echter niet machteloos: roken, lang zonnebaden, ongezond eten, veel stress of alcohol bevorderen allemaal de aanmaak van vrije radicalen in ons lichaam. Deze moeten worden vermeden, zelfs als ze in grote hoeveelheden voorkomen.

Wat zijn antioxidanten?

Stoffen die zich verdedigen tegen vrije radicalen noemen we antioxidanten. Dit is precies waarom het zo belangrijk is om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Tot op zekere hoogte kan het lichaam zelf antioxidanten aanmaken, de rest moet via de voeding worden ingenomen. We raden je daarom aan om bij het kopen van voeding te letten op het aantal antioxidanten of de ORAC-waarde.

Aantal antioxidanten weergegeven door de ORAC-waarde

Maar hoe weet u hoeveel antioxidanten er in uw voedsel of zelfs in producten voor persoonlijke verzorging zitten? Tegenwoordig zijn veel voedingsmiddelen en cosmetica verrijkt met antioxidanten. De belangrijkste reden hiervoor: de houdbaarheid van de producten wordt verlengd. Algemeen bekend als E-nummers. Anderzijds richten we ons op puur natuur en gebruiken we alleen natuurlijke antioxidanten.

Ons doel is niet om de houdbaarheid van een product te verlengen, maar eerder het lichaam – door een gelukkige geest en lichaam. Maar terug naar het origineel

Vraag: hoe meten we het aantal antioxidanten?

Het antwoord: met behulp van de ORAC-waarde (= Oxygen Radical Absorbance Capacity).

ORAC is een meeteenheid die wordt gebruikt om de opnamecapaciteit van vrije radicalen in een product weer te geven. Hoe hoger de ORAC-waarde, hoe beter, hoe sterker de antioxidantcapaciteit van het gemeten product. De ORAC-test bestaat sinds 2004 en wordt door het Amerikaanse ministerie van landbouw aangewezen als de standaardtest.

Amanprana "Kotobuki" Matcha premium kwaliteit
Kotobuki Matcha van Amanprana met een hoge PRAC-waarde

Amanprana producten met een hoge ORAC waarde

Ons voedsel heeft de afgelopen 50 jaar veel van zijn kwaliteit verloren. Zo nu en dan kan een extra dosis antioxidanten wonderen doen. Bij Amanprana zijn we ons ervan bewust dat de hoeveelheid antioxidanten in onze voeding en producten voor persoonlijke verzorging een positief effect hebben op je prestaties. Daarom hebben alle producten in ons assortiment een hoge ORAC-waarde. Er worden alleen natuurlijke antioxidanten gebruikt. De volgende producten hebben een bijzonder hoge ORAC-waarde:

  • Shangri-la
  • ORAC Botanico-mix
  • Kotobuki Matcha
  • Choco-hazelnootpasta