Wat zijn antioxidanten en wat betekent ORAC? Als je er goed wilt uitzien, je goed wilt voelen en met volle teugen van het leven genieten – kortom, een goede levensstijl wilt volgen – kom je vanzelf de term ‘antioxidanten’ tegen. Maar wat kunnen ze voor ons betekenen en tegen welke oxidanten moeten we eigenlijk ‘anti’ zijn?

Oxidanten zijn stoffen die, zoals de naam al doet vermoeden, ervoor zorgen dat we oxideren. Maar wat houdt dat nu precies in? In het woordenboek staat:

oxi | de | ren : zich met zuurstof verbinden = roesten

De oxidatie in ons lichaam is vergelijkbaar met het bruin worden van een geschilde appel of met ijzer dat begint te roesten. Dit effect wordt veroorzaakt door de aanwezige vrije radicalen in ons lichaam.

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen bestaan uit één of twee ongepaarde elektronen. Dit maakt ze erg onstabiel. Om stabieler te worden, hebben ze extra elektronen nodig. Die zoeken de vrije radicalen in ons lichaam. Meer nog, ze gaan ervoor op ware rooftocht door ons lichaam en stelen elektronen van andere cellen, eiwitten en vetzuren. Vrije radicalen verstoren zo de celstructuur.

Vrije radicalen zijn bijproducten van onze stofwisseling. Dus hoe goed we ook eten, vrije radicalen zijn altijd aanwezig in ons lichaam. Maar je kan zelf wel iets doen. Roken, langdurig zonnen, ongezonde voeding, veel stress of alcohol bevorderen de productie van vrije radicalen in ons lichaam. Probeer deze te vermijden of te verminderen. Bijkomend kan je proberen veel antioxidanten in te nemen.

broccoli tomaten paprika courgette
Groenten bevatten veel antioxidanten

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen of moleculen die zich verdedigen tegen vrije radicalen. Ze zijn in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren en onschadelijk te maken. En dit is precies waarom het zo belangrijk is om voldoende antioxidanten in te nemen.

Tot op zekere hoogte kan het lichaam zelf antioxidanten aanmaken, de rest moet via de voeding worden opgenomen. We raden je daarom aan om bij het kopen van voeding te letten op het aantal antioxidanten of de ORAC-waarde.

Aantal antioxidanten weergegeven door de ORAC-waarde

Maar hoe weet je hoeveel antioxidanten er in voeding of zelfs in producten voor persoonlijke verzorging zitten? Tegenwoordig zijn veel voedingsmiddelen en cosmetica verrijkt met antioxidanten. De belangrijkste reden hiervoor is dat het de houdbaarheid van de producten verlengt. Je kent ze als E-nummers. Niet alle E-nummers zijn ok. Wij richten ons dus op puur natuur en gebruiken alleen natuurlijke antioxidanten.

Ons doel is niet om de houdbaarheid van een product te verlengen, maar eerder het lichaam.

Vraag: hoe meten we het aantal antioxidanten?

Het antwoord: met behulp van de ORAC-waarde (= Oxygen Radical Absorbance Capacity).

ORAC is een meeteenheid die wordt gebruikt om de opnamecapaciteit van vrije radicalen van een product weer te geven. Hoe hoger de ORAC-waarde, hoe beter, hoe sterker de antioxidantcapaciteit van het gemeten product. De ORAC-test bestaat sinds 2004 en wordt door het Amerikaanse ministerie van landbouw aangewezen als de standaardtest.

Amanprana "Kotobuki" Matcha premium kwaliteit
Kotobuki Matcha van Amanprana met een hoge ORAC-waarde

Amanprana producten met een hoge ORAC waarde

Ons voedsel heeft de afgelopen 50 jaar veel van zijn kwaliteit verloren. Zo nu en dan kan een extra dosis antioxidanten wonderen doen. Bij Amanprana zijn we ons ervan bewust dat de hoeveelheid antioxidanten in onze voeding en producten voor persoonlijke verzorging een positief effect hebben op je prestaties. Daarom hebben alle producten in ons assortiment een hoge ORAC-waarde. Er worden alleen natuurlijke antioxidanten gebruikt. De volgende producten hebben een bijzonder hoge ORAC-waarde: