Wat is ORAC? Mooi van buiten van binnenuit.

We willen er toch allemaal goed uit zien, ons goed voelen en vol van het leven genieten? Wanneer je leest over een goede levensstijl kun je haast niet om het begrip ‘antioxidanten’ heen. Wat zijn nu eigenlijk antioxidanten? Wat hebben we er aan en wat zijn nu eigenlijk die oxidanten waar we dan ‘anti’ tegen moeten zijn? Oxidanten zijn stofjes welke er voor zorgen dat we oxideren. Maar wat is dit nu eigenlijk? De Dikke van Dale legt uit:

Oxi·de·ren (oxideerde, is geoxideerd) zich met zuurstof verbinden; roesten

Het oxideren wat in ons lichaam gebeurt is te vergelijken met een geschilde appel welke bruin wordt en met ijzer wat begint te roesten. Dit komt door de aanwezige vrije radicalen.

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicale bestaan uit één of twee ongepaarde elektronen. Hierdoor zijn ze erg onstabiel. Deze gaan als het ware op een rooftocht in ons lichaam om van andere cellen, proteïnen, en vetzuren elektronen te ‘stelen’. Vrije radicalen kunnen zelfs reacties aangaan met ons DNA, waardoor er een ontregeling ontstaat van onze cellenstructuur. Vrije radicalen zijn bijproducten van onze stofwisseling. Deze komen dus sowieso in ons lichaam voor. We zorgen echter voor meer vrije radicalen wanneer we bijvoorbeeld roken, lang in de zon zitten, ongezond eten, veel stress hebben of alcohol drinken. Ze zijn te vermijden wanneer deze in grote hoeveelheden in het lichaam voorkomen.

Wat zijn antioxidanten?

De stoffen die de vrije radicalen tegen gaan noemen we de antioxidanten. Juist daarom zijn deze zo belangrijk voldoende tot je te nemen. Antioxidanten kunnen deels gemaakt worden door het lichaam zelf maar een deel dient ook uit de voeding gehaald te worden. Het kan dan ook slim zijn om te letten op het aantal antioxidanten, ofwel de ORAC—waarde van de voeding die je eet.

Aantal antioxidanten gemeten met ORAC

Hoe weet je hoe veel antioxidanten in je voeding, of zelfs lichaamsverzorging, zit? Tegenwoordig wordt aan tal van levensmiddelen en cosmetica antioxidanten toegevoegd. Voornamelijk om de houdbaarheid van de producten te verlengen. Bij ons vaak bekend als de E-nummers.

Wij opteren voor een natuurlijke toevoeging van antioxidanten, niet voor de houdbaarheid van het product maar voor de houdbaarheid van een gelukkig lichaam en geest.

Vraag: Hoe meten we het aantal antioxidanten?

Antwoord: Dit wordt gemeten aan de hand van de ORAC-waarden (= Oxygen Radical Absorbance Capacity).

ORAC is een meeteenheid voor de mate, de capaciteit, waarin een voeding in staat is vrije radicalen te absorberen. De ORAC test wordt sinds 2004 gebruikt en wordt door het Amerikaanse Ministerie van Landbouw beschouwd als een standaard test.

Amanprana "Kotobuki" Matcha Premium kwaliteit
Kotobuki Matcha van Amanprana met hoge ORAC waarde

De producten van Amanprana met een hoge ORAC waarde

Ons voedsel is er de afgelopen vijftig jaar sterk op achteruit gegaan wat betreft kwaliteit. Af en toe een dosis extra antioxidanten is dan ook voor velen erg welkom. Wij zijn bij Amanprana ons van bewust dat het aantal antioxidanten in een voedingsmiddel of in lichaamsverzorging zorgt voor verhoogde effectiviteit en verhoogde voordelen voor het lichaam. Alle producten in ons assortiment hebben een hoge ORAC waarden. Waaronder de volgende producten:

  • Shangri-la
  • ORAC Botanico-Mix
  • Kotobuki Matcha
  • Kotobuki Earl Grey