Er doen veel verhalen de rondte over hoe kokosolie nu eigenlijk gemaakt wordt. Benieuwd? Lees dan hier onder verder. Het begin van de kokosolie is natuurlijk de kokosnoot. De kwaliteit van deze en de manier waarop deze wordt verwerkt is uiteraard van invloed op de klasse van de kokosolie die hier uit voort komt.

Wat is copra?

Copra verkrijgt men door eerst de bast van de kokosnoot te verwijderen, deze vervolgens in stukken te breken en het vruchtvlees dan te laten drogen. Het drogen van de copra wordt veelal gedaan in de gebieden waar ook de kokosnoten worden geteeld. Copra is het gedroogde vruchtvlees van kokosnoten. Elke volwassen kokospalm boom beren 50-75 noten die kunnen worden geplukt, opengespleten met machetes en links in de zon te drogen. De copra wordt dan gegraven uit de schelpen en verder gedroogd op rekken. Vervolgens wordt verpakt in jute zakken voor transport naar een verwerkingsbedrijf.

Waarom gebruik je beter geen copra kokosolie?

coprah

Waarom men kokosolie dient te vermijden waarvan de copra te lang heeft gedroogd? Wanneer het vruchtvlees wordt gedroogd heeft dit vaak lang buiten gelegen. De zongedroogde kokosnoten worden veelal vervuild door invloeden van buitenaf. Zo beschimmelen deze doordat ze niet in een droge ruimte worden bewaard en zijn ze toegankelijk voor insecten, ongedierte, vogels en dieren die in de buurt zijn.

Wanneer er kokosolie wordt gebruikt met slechte copra krijgt de kokosolie ook een bruine waas. Door deze te ontkleuren krijgt deze de witgele kleur die men eigenlijk van kokosolie verwacht. Hierbij wordt de olie flink verhit. Wat gebeurd is dat bij het ontkleuren belangrijke voedingsstoffen, juist het voordeel van het gebruik van kokosolie, verloren gaan. Deze kokosolie wordt veelal verkocht aan lage prijzen en vindt men onder andere terug in toko’s. Ze bevatten nauwelijks enige voedingswaarde en zijn uiteindelijk dan niet altijd een betere keuze dan de gewone bakboter. Wanneer je toch kiest voor ontgeurde kokosolie in plaats van extra vierge kokosolie is het vooral belangrijk dat je kijkt naar het bewerkingsproces. Kies voor mechanisch bewerkte varianten, zeker niet voor de chemisch bewerkte versies. Hierbij kun je namelijk te maken krijgen met reststoffen (residuen) in je kokosolie welke je dan vervolgens ook binnen krijgt. Vermijd de varianten waarbij de copra lang te drogen heeft gelegen.

Hoe wordt kokosolie gemaakt?

De oorsprong van de kokospalm, de cocos nucifera, is Zuid-Amerika. Tegenwoordig vind je de kokospalm in meerdere tropische gebieden, zoals tussen de keerkringen en in kustgebieden. De kokospalm kan meerdere keren per jaar bloeien, waarbij er wel honderden mannelijke en soms slechts een paar vrouwelijke bloemen worden gevormd. Pas nadat de boom ongeveer 12 jaar oud is kan de boom commercieel interessant worden. Wanneer een boom namelijk volwassen is kan deze tot wel 100 vruchten per jaar leveren. Op 1ha kunnen ongeveer 100-160 kokosbomen staan. Wanneer de vruchten volgroeid zijn worden de noten ontdaan van hun vezels. Deze worden gebruikt bij bijvoorbeeld de fabricage van touw. Vervolgens worden de noten gehalveerd en het vruchtvlees wordt verwijderd. Vervolgens wordt dit vruchtvlees lang in de zon gelegd om dit te laten drogen. Vervolgens wordt dit vruchtvlees geperst en verkrijgt men kokosolie. Het vruchtvlees van de kokosnoot bestaat namelijk uit zo’n 60-70% vet.

Wat biedt kokosolie?

Wanneer we kokosolie op de huid smeren heeft deze een verzachtende werking. Niet alleen op de huid is kokosolie aangenaam, ook voor het gebruiken van kokosolie in je gerechten maak je een bewuste keuze. Hoewel je misschien niet van kokos houdt kan het toch goed zijn om eens kokosolie te proberen. Deze heeft namelijk slechts een heel erg subtiele smaak en geur. Niet te vergelijken met die van de originele kokosnoot en zeker niet overheersend wanneer je bijvoorbeeld je groenten in de kokosolie bakt. Wanneer men toch echt niet houdt van de geur en smaak van kokosolie kan er gekozen worden voor een ontgeurde variant van kokosolie. Aanbevolen wordt dan wel om echt te kiezen voor een kokosolie welke enkel ontgeurd is en niet verder geraffineerd. Kies altijd voor Bio en kokosolie welke bestaat uit een goede kwaliteit. Kokosolie is een olie welke niet droogt. Het trekt in de huid. Kokosolie is vanaf ongeveer 25°C vloeibaar. Naast de kokosolie op je huid gebruiken of deze verwerken in je gerechten is kokosolie goed bruikbaar als basisolie om deze te mengen met bijvoorbeeld etherische olie.

De Amanprana extra vierge kokosolie met verser-dan-vers garantie

De Amanprana kokosolie is anders. Hierbij krijg je namelijk een verser dan vers garantie waarbij tussen het pellen en het persen van de kokosnoot maar 48 uur zit. Wat betekent nu koudgeperste ofwel extra vierge kokosolie? In dit geval wordt de olie mechanisch in plaats van machinaal geperst. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van lage temperaturen, zonder gebruik van chemicaliën. Erg belangrijk want als er te hoge temperaturen worden gebruikt kunnen er smaakafwijkingen ontstaan en veranderingen in de voedingswaarde. Wanneer men copra gebruikt als basis voor koudgeperste ongeraffineerde olie is deze niet geschikt voor consumptie. Deze dient dan eerst nog bewerkt te worden. De extra vierge kwaliteit is enkel mogelijk wanneer men uit gaat van vers kokosvlees. Zoals bij Amanprana, waarbij de 48 uur verser-dan-vers garantie van kracht is.