De geschiedenis van het scheren gaat terug tot het Stenen Tijdperk. De Neanderthalers verwijderden haar met een soort epilatie in de vorm van tatoeages. Rond 30.000 v. Chr. werd het eerste wegwerpscheermes uitgevonden. Deze “vuursteen” was een scherp voorwerp dat doelgericht werkte, maar zeer snel bot werd. Het werd gebruikt om de huid in te snijden. Daarna werden de inkepingen met pigmenten behandeld. Op deze manier werd een tatoeage gecreëerd.

De eerste afbeeldingen van mannen zonder baard vinden we in de tijd van de eerste Egyptische dynastieën. Voor de Egyptenaren maakte het verwijderen van het haar van het hele lichaam deel uit van een obsessieve hygiëne en was het een symbool van schoonheid, jeugdigheid, zuiverheid en hogere status.

Mannen, maar ook vrouwen en kinderen, werden kaalgeschoren. Egyptenaren droegen een soort pruik om zich tegen de zon te beschermen of als modetrend. Zeep was nauwelijks voorhanden om zich in de hitte te beschermen tegen hoofdluizen, infecties of ziekten. Dus was het veel makkelijker en hygiënischer om zoveel mogelijk haar te verwijderen. De benen en intieme delen van het lichaam werden om dezelfde reden ook kaal geschoren.

De scheermessen die in die tijd werden gebruikt, waren van goud. Na het scheren werd de huid verzorgd met aangenaam geurende oliën om de huid te balsemen, te parfumeren, te voeden en te beschermen.

Door de geschiedenis heen had de baard een sociaal-culturele betekenis, het wel of niet dragen van een baard en de vorm van de baard hadden bepaalde betekenissen. Een baard werd altijd op verschillende manieren gewaardeerd in verschillende culturen en perioden. Door de overeenkomstige betekenis was (en is) het zeker vaak geen kwestie van vrije keuze of en hoe men een baard droeg. Het scheren van een baard bij een verslagen vijand zou in bepaalde godsdiensten zeer vernederend kunnen zijn.

Bij de Romeinen werd scheren echter beschouwd als een symbool van jeugdigheid. Bij de Franken en Germanen was het de gewoonte om een verslagen koning of prins kaal te scheren en zijn baard te verwijderen. Het scheren betekende schande en vernedering.

In de Macedonische tijd was de baard een symbool van wijsheid. Alleen filosofen en oude mannen mochten een baard dragen. In het Europa van de late Middeleeuwen werden baarden bijna nooit gedragen, alleen rechtsgeleerden en oude mannen droegen nog baarden.
Alexander de Grote liet de baard van zijn teams afscheren, zodat de tegenstander de baard tijdens het gevecht niet kon vastgrijpen.

Tegenwoordig is een baard over het algemeen meer een modetrend in Europa. Het scheren op een bepaalde manier of het scheren en verzorgen van intieme delen van het lichaam maakt deel uit van onze dagelijkse hygiëne, verzorging en comfort.

Traditionele manier van scheren met scheerolie en een recht scheermes.

Scheren met plantaardige oliën was de eerste en historisch meest bekende vorm van scheren. Tegenwoordig worden scheeroliën niet zo vaak gebruikt als traditionele scheerzeep en scheergel, maar de populariteit van oliën neemt snel toe. Dit komt vooral door hun eigenschappen, de oliën zorgen ervoor dat het scheermes beter over de huid glijdt. De oliën voeden en beschermen de huid ook beter. Scheren met een scheermes is de zuiverste vorm van scheren, met de minste irritatie.

Scheerolie is ook gemakkelijker te gebruiken. Mensen willen zich altijd sneller en beter scheren met elektrische scheerapparaten of geavanceerde scheerapparaten. Wij zijn zeer ver afgedwaald van de basis van optimaal scheren en vergeten dat de beste oplossing kan worden gevonden in pure eenvoud. Zuivere scheerolie van Amanprana werkt uitstekend met deze eenvoud en puur natuur, zonder toevoeging van chemicaliën.

Scheren met een scheermes

Amanprana scheerolie in combinatie met een scheermes zorgt voor een gladdere en makkelijkere scheerbeurt. De scheerolie creëert een gladde barrière tussen de huid en het scheermes. De huid is zacht en glad dankzij de scheerolie. Het scheermes kan gemakkelijk over de huid glijden, zodat snij- en schaafwonden minder kans krijgen. De richting van de haargroei is duidelijk zichtbaar door de olie, waardoor scheren of modelleren efficiënter wordt. De voedende scheerolie van Amanprana wordt na het scheren goed geabsorbeerd en blijft de huid voeden.