We worden allemaal ouder en dat wordt soms ‘pijnlijk’ zichtbaar als er rimpels en lijntjes ontstaan rond ogen en mond. Niemand wil hier zomaar aan toegeven, hoewel rimpels gewoon laten zien dat je geleefd hebt. Een strak en glad gezicht op je 60ste komt vreemd over. Het is natuurlijk om wat lijntjes en rimpels te hebben. Dit neemt niet weg dat veel vrouwen (en mannen) dit graag binnen de perken houden. Daarom start je best lang vóór die eerste fijne lijntjes met een aangepaste huidverzorging.

Wat zijn rimpels?

Rimpels, lijntjes, plooien of groeven zijn permanente of tijdelijke vouwen in het huidoppervlak. Hoe snel je huid veroudert, is deels bepaald door je genen, maar ook uiterlijke factoren zoals blootstelling aan de zon, vervuiling, roken en stress hebben een invloed op je huid.

Dynamische rimpels ontstaan door het maken van bepaalde bewegingen, bv. lachrimpels, fronsjes, kraaienpootjes. Dit soort rimpels kan je ook al op jonge leeftijd krijgen en zijn niet altijd storend. Ze passen bij het karakter en de uitstraling van een persoon. 

Statische rimpels zijn er altijd, ook als je gezicht in rust is. Dit soort lijntjes ontstaan door een vermindering van collageen of elastine, belangrijke eiwitten in het lichaam, waardoor de huid minder elastisch wordt. Vanaf 20 à 25 jaar vermindert de collageenvorming in je huid jaarlijks met gemiddeld 1%. Hoe ouder je wordt, hoe meer statische rimpels dus zichtbaar zullen zijn. Denk aan lijntjes rond ogen, lippen, neus en mond.

Kan je rimpels voorkomen?

Je kan niet tegenhouden dat je ouder wordt en dat je elk jaar minder en minder collageen en elastine aanmaakt. Maar je kan wel iets doen om je huid soepel, gehydrateerd en stralend te houden.

Wat je kan doen van binnenuit

Een gezonde levensstijl is een goed begin voor alles. Drink geen alcohol, rook niet, eet matige porties, eet dagelijks fruit en veel groenten, slaap voldoende. ‘Schoonheidsslaapjes’ heten niet voor niets zo. 

Probeer ook snelle suikers te vermijden. Deze kunnen zich vastzetten op het collageen en elastine in de huid, waardoor dit versuikert en de huid verhardt of beschadigt (dit heet glycatie).

Je kan je huid van binnenuit ondersteunen door voeding te eten met veel antioxidanten. Drink véél water (hydratatie!) en bijvoorbeeld groene thee, die veel antioxidanten bevat. 

Overweeg om een voedingssupplement in te nemen. Vitamine C is een antioxidant dat vrije radicalen vangt en bijdraagt tot de stevigheid van de huid. Vitamine E bevat extra antioxidanten. Vitamine A is populair vanwege zijn anti-aging eigenschappen. Het werkt tegen fijne lijntjes, vertraagt de vorming van rimpels en maakt de huid gladder. Er zijn verschillende voedingssupplementen met een specifieke mix van vitaminen en mineralen gericht op anti-aging of ter ondersteuning van huid, haar en nagels.


Een anti aging serum kan helpen bij rimpels

Wat je kan doen van buitenuit

 1. Reinigen
  Ook vervuiling wordt in verband gebracht met collageenafbraak en zorgt ervoor dat onze huid sneller veroudert. Daarom is het belangrijk je huid dagelijks grondig te reinigen, ook al gebruik je geen make-up. Maak je huid schoon met een milde reinigingsolie. Water droogt de huid uit. 
 1. Anti aging serum
  Zoek naar een anti aging serum of crème die bij jou huid past. Het aanbod anti-rimpelcrèmes is vandaag enorm uitgebreid. De rekken staan vol met potjes in elke prijscategorie. Een dure crème werkt daarom niet beter. Hou er rekening mee dat een antirimpelcrème enkel werkt bij fijne lijntjes of rimpels. En als je stopt met smeren, komen de rimpels weer terug.

  Er zijn verschillende (etherische) oliën die van nature een anti-aging effect hebben. 

  Olijfolie bevat véél antioxidanten, vitamine E, squaleen, tocopherolen, enzovoort. Stoffen die een kalmerende en verzachtende werking hebben op de huid. Olijfolie heeft een zuurgraad die vergelijkbaar is met de ph van de huid. Daarom is het een ideale olie om de huid te verzachten en te versoepelen. 

  Zoete amandelolie is geliefd omdat het de huid intens hydrateert, regenereert en de natuurlijke elasticiteit en zachtheid van de huid herstelt. 

  Essentiële oliën hebben een beschermend effect op het collageen en de keratine in onze huid. 

  Enkele oliën die effectief zijn tegen rimpels zijn myrte, basilicum, roos, salie, rozemarijn, sichuan, tijm, kruidnagel, oregano, kurkuma en kaneel. Slechts een paar druppels in een basisolie (olijf- of amandelolie) of crème zijn al genoeg om de huid te voeden. Deze vind je allemaal terug in ons anti-aging serum Shangri-la.
 1. Bescherming met zonnecrème
  Het beste is nog om te voorkomen dat je huid beschadigd raakt en veroudert. Je kan jezelf beschermen door dagelijks een zonnecrème te smeren of dagcrème met SPF.