Ketogeen


Ketogeen

Wat is een ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet is een koolhydraatarm dieet. Bij een ketogeen dieet eet je heel weinig koolhydraten. Je volgt een ketogeen dieet om af te vallen of als onderdeel van de behandeling van bepaalde ziekten zoals epilepsie.

Hoe werkt het ketogeen dieet?

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Wanneer je koolhydraten eet breekt je lichaam dit af tot glucose. Glucose geeft je lichaam brandstof die je nodig hebt om bijvoorbeeld te bewegen en adem te halen. Je lichaam kan een voorraad glucose opslaan als glycogeen in je lever. Deze voorraad gebruikt je lichaam als de hoeveelheid glucose in je bloed daalt.

Bij een ketogeen dieet eet je zeer weinig koolhydraten. Daardoor zit er weinig glucose in je bloed. De glycogeen voorraad in je lever wordt gebruikt. Deze raakt steeds verder op en wordt ook niet meer aangevuld. Om toch voldoende brandstof te hebben gaat je lichaam over op vetzuurverbranding. Door het verbranden van vetzuren ontstaan er ‘ketonen’ of ‘ketonlichamen’. Je lichaam kan ketonen als brandstof gebruiken in plaats van glucose. Ketonen maken het bloed zuurder. Het lichaam komt door het volgen van een ketogeen dieet in ‘ketose’.