Rauwe chocolade truffels van Rineke Dijkinga is te bereiden in 0 minuten. Je maakt dit gerecht met Kokosolie, Kokosmeel & Gula Java Cacao van Amanprana. Dit recept uit de Belgische keuken is heerlijk als Nagerechten, Tussendoortje, Brunch & Taart, cake en koekje. Tevens past het perfect in een Vegetarisch dieet.

Ingrediënten voor rauwe chocolade truffels

  • 50 gram gezoete gedroogde cranberries
  • 200 cl kokosmelk
  • 15 g Amanprana Gula Java Cacao
  • 75 g amandelmeel
  • 20 g Amanprana kokosmeel
  • Evt nog 15-20 gram gemalen zonnebloempitten
  • Voor een romig effect: 1 koffielepel Amanprana extra virgin kokosolie

Bereiding van rauwe chocolade truffels

Week de cranberries even in de kokosmelk en pureer ze in de keukenmachine/blender.

Doe vervolgens de rest van de ingrediënten erbij.

Voeg er eventueel iets meer amandelmaal aan toe als het mengsel te vochtig is. Zet het even een half uurtje in de koelkast om op te laten stijven. Vorm er met vochtige handen 12-15 truffel vormige balletjes van. Rol ze eventueel door een laagje kokosrasp of door een laagje gemalen gepeld hennepzaad of tarwekiemen. Of bestuif ze (als je de smaak van bitter wel weet te waarderen) met wat cacao poeder. Zet ze weer in de koelkast en laat ze een paar uur opstijven. Serveer ze als ontbijtje, tussendoortje of toetje.

Vind je ze te ‘week’, zet ze dan een half uurtje (op bakpapier) in een oven op 40 graden om wat vocht te laten verdampen. Mensen met een droogoven kunnen ze uiteraard ook even in de droogoven zetten.

Tip van Rineke:

Nagenoeg iedereen is weg van chocola. Maar helaas bevatten onze kant-en-klare bonbons heel wat foute transvetten, suikers, additieven en meestal ook behoorlijk wat melkpoeder. Niet echt een aanrader als je voor je gezondheid gaat. Chocola is zo onweerstaanbaar voor de meeste mensen omdat het allerlei stoffen bevat die onze stemming verbeteren: amandamide, theobromine, fenylethylamine (niet in bewerkte of verhitte chocola), tryptofaan, tyrosine, magnesium etc.

Een heleboel stemming verbeterende stofjes in 1 voedingsmiddel dus. Ook bevat echte chocola (dus niet de industrieel bewerkte kant-en-klare chocolade producten) een scala aan beschermende stoffen (polyfenolen) die onze cellen beschermen tegen ziekte en degeneratie. Deze polyfenolen gaan zeer makkelijk verloren bij verhitting. Verder bevat het veel mineralen. Elke dag een beetje rauwe, pure cacao is dus een hele gezonde gewoonte. Melk chocola heeft een 0-effect voor je gezondheid en stemming! De polyfenolen hechten dan namelijk aan de melkeiwitten en worden dan niet meer opgenomen.

Wil je veel meer weten over rauwe chocola? Lees dan eens het boek Superfoods van David Wolfe.

Kies zoveel mogelijk voor rauwe chocola of voor chocola biologische of Fair Trade met meer dan 70% cacao.

Cranberries hebben ook een speciaal plekje ten aanzien van een gezond brein: ze bevorderen de aanmaak van dopamine. En ze zorgen dat dopamine (een neurotransmitter die erg gevoelig is voor de aanmaak van vrije radicalen) door de antioxidant werking van cranberries beschermt wordt.

Het recept kookboek “Weten van (h)eerlijk eten 2” R.Dijkinga, natuurgeneeskundige orthomoleculaire


Rineke Dijkinga

Rineke Dijkinga

Rineke Dijkinga is een orthomoleculair en natuurgeneeskundige welke ook nog eens ontzettend veel van voeding weet. Ze is overtuigd van de goede werking van (biologische) voeding en gaat er vanuit dat kruiden en specerijen van grote invloed zijn op onze energie, onze stemming en ons gewicht.Lekker en goed eten gaan hand in hand. Wij van Amanprana hebben diverse recepten mogen ontwikkelen en verzamelen met Rineke Dijkinga. auteur van 'Alles draait om je hormonen' 'Weten van (h)eerlijk eten 1 & 2' en 'Weetjes over (h)eerlijk eten'. Ze wilt hierin vooral overbrengen dat kruiden en specerijen belangrijk zijn, we beter biologische eten en meer preventief om zouden dienen te gaan met preventie.