Afrikaanse pompoensoep met kokosolie van Rineke Dijkinga is te bereiden in 20 minuten. Je maakt dit gerecht met Kokosolie, Kruidenmixen, Curcumax botanico-mix, ORAC botanico-mix & Fleur de sel van Amanprana. Dit recept uit de Afrikaanse keuken is heerlijk als Voorgerechten, Lunchgerechten & Soep. Tevens past het perfect in een Vegetarisch, Glutenvrij & Veganistisch dieet.

Ingrediënten voor afrikaanse pompoensoep met kokosolie

( geïnspireerd door een Tanzaniaans recept)

 • 1 flinke ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 mespunt gemalen chili (of spaanse peper of cayenne)
 • 6-8 kardemom zaden
 • 1 a 2 theelepels curcumax botanico kruidenmix
 • Ca. 1 kg pompoen
 • Ca. 1 cm verse gember
 • 500 cc water
 • 400 cc kokosmelk
 • 3 biologische bouillonblokjes
 • 1 koffielepel kokosolie extra virgin+ van Amanprana
 • nog een paar draaien fleur de sel of ORAC Botanico-mix mild en naar eigen smaak nog wat curcumax botanico kruidenmix, chili en/of gember

Bereiding van afrikaanse pompoensoep met kokosolie

Ui fruiten, knoflook in plakjes gesneden erbij doen. Vervolgens de chili, de gepelde kardemomzaden en de curcumax. Na ca 1 minuut de in stukken gesneden pompoen, het water, de kokosmelk en de gember en bouillon erbij doen. Beetgaar laten worden en pureren. Proef even of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog wat specerijen toe. Dan de kokosolie erdoor roeren. Heerlijk als voorafje, lunch soep of zomaar als tussendoortje.

Tip van Rineke:

Gezondheidseffect:

Als de dagen korter worden en wij minder van onze neurotransmitter serotonine aanmaken zijn er volop pompoenen. Dat kan bijna geen toeval zijn. Pompoen bevat namelijk een stof waaruit we serotonine kunnen aanmaken. Tekorten aan serotonine worden in verband gebracht met inslaapproblemen, herfst-/winterdepressies, energieverlies tijdens de donkere dagen, een verhoogde pijngevoeligheid maar ook met dwangmatige of eenzijdige eetgewoontes, zoals een enorme zin in zoet. Maar juist het eten van zoet verlaagt ons serotonine niveau nog meer en brengt ons hormonale systeem in de war. Zet een dergelijk soepje dus regelmatig op het menu als de herfst/winter niet uw tijd van het jaar is. Hoe dan ook is het in de donkere periodes van het jaar wijsheid om niet al teveel koud voedsel te eten. Dat kost in het koude jaargetijde ook gewoon teveel energie van onze spijsvertering.

– Let er wel op dat je ‘gewone’ kokosmelk koopt een geen kokosmelk met allerlei additieven of light kokosmelk. Het bevat relatief veel verzadigd vet maar veel minder dan dierlijk vet. Het bevat bovendien grotendeels middellange vetzuren die in tegenstelling tot dierlijk vet aangewend worden voor de energie productie van ons lichaam. Daarom zijn kokosproducten ook zo efficiënt voor (top)sporters.

Recept uit het kookboek “Weten van (h)eerlijk eten 2″ van R.Dijkinga, orthomoleculair en natuurgeneeskundige


Rineke Dijkinga

Rineke Dijkinga

Rineke Dijkinga is een orthomoleculair en natuurgeneeskundige welke ook nog eens ontzettend veel van voeding weet. Ze is overtuigd van de goede werking van (biologische) voeding en gaat er vanuit dat kruiden en specerijen van grote invloed zijn op onze energie, onze stemming en ons gewicht.Lekker en goed eten gaan hand in hand. Wij van Amanprana hebben diverse recepten mogen ontwikkelen en verzamelen met Rineke Dijkinga. auteur van 'Alles draait om je hormonen' 'Weten van (h)eerlijk eten 1 & 2' en 'Weetjes over (h)eerlijk eten'. Ze wilt hierin vooral overbrengen dat kruiden en specerijen belangrijk zijn, we beter biologische eten en meer preventief om zouden dienen te gaan met preventie.