Vegetarische dry rub hotdogs op BBQ van Chantal Voets is te bereiden in 30 minuten. Je maakt dit gerecht met Kokosolie, Kokosbloesemsuiker, Fleur de sel & Gebakken knoflook van Amanprana. Dit recept uit de Amerikaanse keuken is heerlijk als Hoofdgerechten & BBQ. Tevens past het perfect in een Vegetarisch, Veganistisch & Lactosevrij dieet.

Ingrediënten

Ingrediënten voor de dry rub

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten van de dry rub (deze kan je op voorhand maken en bewaren in een luchtdicht afgesloten pot).
  2. Snijd de aubergines in de lengte in repen.
  3. Strooi de dry rub over de repen en voeg er de lopende kokosolie aan toe.
  4. Masseer de rub samen met olie in de auberginerepen.
  5. Laat ze zo een poosje staan, minstens een half uurtje tot een hele nacht. Zodat de kruidenmengeling (rub) goed kan intrekken.
  6. Grill de aubergines op een zacht smeulende (houtskool) BBQ of in een grillpan tot ze rondom gaar en licht geblakerd zijn.
  7. Snijd de hotdogbroodjes open en gril ze kort met de snijkant naar beneden.
  8. Besmeer de broodjes met ketchup of een saus naar wens.
  9. Leg er een reep aubergine op of 2 en maak ze verder af met een paar lepels kimchi.
  10. Smakelijk!

Je hebt vast wel eens gehoord van rub of dry rub? Maar wat is dit nou eigenlijk?

Wat is dry rub?

Dry rub is een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen om in dit geval de aubergines op smaak te brengen. Aubergines lenen zich hier heel goed voor omdat ze de smaken snel opnemen.

De kruiden en specerijen die worden gebruikt in een dry rub zijn altijd in gedroogde vorm en bij voorkeur grof gemalen. Op deze manier kan je de rub gelijkmatig over de aubergines of het (vegetarisch) vlees verdelen.

In een rub zit altijd suiker, zout en paprikapoeder. In dit vegetarische BBQ recept hebben we gekozen voor kokosbloesemsuiker (onbewerkte suiker, lees de voordelen hier), Fleur de sel (ongeraffineerd zeezout, Gefilterd door Moeder Natuur) , gerookte paprikapoeder en reguliere paprikapoeder. Alsof dit nog geen smaak knaller is voegen we ook nog kerriepoeder en gebakken knoflook toe.

De kokosbloesemsuiker zorgt voor de karamalisering van de aubergines, de Fleur de sel onttrek het vocht uit de aubergine waardoor de kruiden diep intrekken.

Dry rubs komen uit de Amerikaanse keuken, maar winnen ook hier in Europa steeds meer terrein bij BBQ’s.


Chantal Voets

Chantal Voets

Chantal Voets, mede-oprichtster van Amanprana, is gek op koken en deelt het liefst haar kennis, allerhande weetjes en inspiratie uit aan ieder die het weten wil.

 

Website van Chantal